Ana içeriğe atla

CİNSELLİK VE REKLAMLAR.



CİNSELLİK VE REKLAMLAR.

Sevgili dostlar

Son zamanlarda reklamlarda cinselliğin kullanılması konusunda devletimizin bazı önlemler alacağı konusunda haberler okudum.

Konu hakkında bir kaç şey paylaşayım belki büyüklerimize ve yetkililerimize faydası olur.

Öncelikle reklamcılık denen olgunun çıktığı ilk zamanlardan beri cinsellik kullanılır. Çünkü temel bir dürtü olduğu için etkilidir. Hatta Amerikalıların "sex sells" yani seks her zaman satar diye güzel bir lafı vardır.

Kısacası reklam işinde cinselliğin kullanılması yeni işler değildir. (Biz yeni uyandık galiba)

Peki ne tür teknikler kullanılır bazı örnekler vereyim.

1) Reklamda bir çift kullanılmışsa, bu çiftin erkek-kadın veya erkek-erkek hatta kadın-kadın olması belli anlamlar içerir. Resimde veya Videoda bu çiftin birbirleriyle mesafeleri,duruşları ve mimikleri önemlidir. Hatta çiftin yaşları da önemlidir. Genç bir kız ve orta yaşlı bir erkek başka bir anlam verirken, orta yaşlı bir kadın ve genç bir çocuk da başka bir anlam üretir. Kısacası bu konuda kullanabilecek binlerce kombinasyon vardır.

2) Her tür estetik güzellik insanlarda psikolojik etki üretir. Özellikle güzel kadınların etkisi estetik açından çok daha kuvvetlidir. Beyin güzellik ve fiziksel erotizmden aldığı haz sinyallerini bununla ilişkilendirilen ürüne veya hizmete yönlendirebilir. Son derece güzel bir kadının ürettiği psikolojik etki hemen yanında gözüken motor yağı markasına transfer edilebilir. Bu iki kavramın birbiriyle hiç bir alakası olmamasına rağmen beyin burada kandırılır.

3) Cinsellik eylemini düşündüren türlü vücut pozisyonları veya durumlarda etkilidir. Örneğin "üstü çıplak bir bayanla - üstü açık bir araba" imajını bir şekilde ima ederseniz, ki bu türlü ışıklandırma veya montaj teknikleriyle üretilebilir. Bu reklamı görenlerin beyni otomatik olarak üstü açık araba markasını cinsellik eylemiyle ilişkilendirir.             

4) Cinsellik düşündüren ve bilinçaltı etki üreten şekillerde  kullanılır. Bir bayan parfüm şişesi öyle bir dizayn edilir ki belli bir açıdan bakılınca uyarılmış erkek cinsel organı algısı üretir. Ya da bir şekerleme markası öyle bir görsel kullanır ki kadın cinsel organı algısı üretir ve bir de reklam metninde "ıslak" gibi kelimeler kullanırlarsa özellikle kadın tüketicilerde "haz" duygusu çağrışımı oluşturulabilir.

5) Özellikle kadınların toplumdaki gücü arttıkça lüks cipler gibi güç sembolü otomobiller kadınlara "sen çok güçlüsün" temalarıyla pazarlanır. Burada cinsellik değil cinsiyetin toplum içindeki yeri kullanılır. Bunun bir çok varyasyonu vardır.

6) Erkekler için cinsellikte görsellik, kadınlar için duygular önemlidir. Bu sebeple erotik görüntülü reklamlar daha çok erkeklere yönelik olurken, kadınlara duygularını ön plana çıkartacak romantik ve güçlü erkek imajları verilir. (Dizi ve filmlerde benzer taktikler uygulanır)

7) Bazen cinsellik içeren temalar şarkılarda kullanılır. Özellikle birden fazla anlama gelecek kelimelerin şarkı sözlerinde kullanılması,şarkıcının cinsellik çağrıştıran imajı ve video kliplerindeki cinsellik temaları bu şarkıların popülerleşmesine katkıda bulunabilir. Örneğin "Bana Gel" kelimeleri kullanıldığı yere göre algı değiştirir. Bir babanın ellerini açarak yeni yürüyen bebeğine "Bana Gel" demesiyle, bu kelimelerin bolca ruj sürülmüş bir kadın dudağına yakın çekim yapılarak ve belli bir ses tonunda söylenmesi tamamen bambaşka bir algı üretir. Bu hem şarkılarda, hemde şarkı kliplerinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Kısacası toparlarsam cinsellik güçlü bir güdüdür. Erkek ve Kadınlarda algılanma şekli farklıdır. Cinsellik içeren ve bu algıyı üreten her tür reklam aracı, cinsel uyarılma ve haz duygularını pazarlamak istediği ürün ve hizmete yönlendirebilir. Ahlaki değildir ama yapılmaktadır.

Bazılarınız için rahatsız edici bir yazı olduğunun farkındayım. Zaten elimden geldiğince çok rahatsız etmeyecek şekilde yazdım.Burada veremediğim başka örnekler de var. Ancak işin temeli cinselliğe oynayan reklamların psikolojik etkilerini kesinlikle küçümsemeyin.

Bu sebeple bu alanda devlet tarafından oluşturulacak her tür kontrol mekanizmasını destekliyorum.

Çünkü cinsel içerikli reklamların sadece ihtiyacımız olmayan veya bize zarar verebilecek ürünleri sattırma etkisi yok.

Bir de özellikle görsellikten kadınlara göre daha fazla etkilenen erkeklere sürekli seks sinyallerine maruz kaldıkları bir ortam oluşturuyor.

Sağlıklı bir erkeğin ortalama olarak günde 19 defa cinsel ilişki düşündüğünü ortaya koyan araştırmalar var (Amerika'da Ohio State Üniversitesinden Terry Fisher ve ekibinin 2011 senesinde yaptığı araştırmayı baz aldım ancak giderek artan teknoloji ve görsel mesajlarla bu sayı artmış olabilir)

Zaten normalde cinsellik konusunda sıkça uyarılan bir erkek, bunun üstüne bir de her gün maruz kaldığı yüzlerce reklam üzerinden uyarılıp aşırı derecede tahrik edilirse neler olur sorusunun şu an bilimsel bir cevabı yok.

Her ne hikmetse bu konular pek araştırılmıyor.

Özellikle kadın ve çocuklara yönelik taciz,istismar vakalarıyla cinsel içerikli reklamlar arasında bir bağlantı var mıdır mutlaka araştırılmalı.

Kısacası. Reklamlara dikkat edin. Size çok masum gelen,eşiniz ve çocuklarınızla pek de önem vermeden izlediğiniz bir reklam, hiç de göründüğü gibi masum olmayabilir.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni