SUNUM BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRMENİN 20 YOLU.
Sevgili dostlar,
İş hayatında sıklıkla sunum yapmak zorunda kalırsınız çünkü genelde kurumsal dünyada insanlar bir şeyler hakkında renkli tablolar ve süslü kelimeler yazılı slaytlara bakmadan konuyu anlamazlar. Dünyanın en güzel fikrini bile gidip samimice anlatsanız "sen genede bize bir sunum yap" denir. Kurumsal dünya sunum bağımlısıdır. Bu sebeple sadece işinizi iyi yapmanız değil güzel ve etkileyici sunumlarda yapmanız sizden beklenir.
Bu yazımda sizlere etkili,insanları sandalyelerine yapışık ve ağızları açık bir şekilde hayranlıkla sizi izleyecekleri sunumları nasıl yapabileceğinizin sırlarını açıklayacağım. Bu konuda hiç bir eğitim falan almanıza gerek yok yazının en sonuna ekleyeceğim reklam kısmını da dikkate almayın hiç gerek yok. Her şeyin bedavası güzeldir.
1) Her ne kadar siz kendinizi müthiş ve konusunda hakim bir hatip sansanız da bu hayaliniz çalışmadan gittiğiniz bir sunumun ilk on saniyesinde yok olur. Doğru dürüst hazırlanmadan ve pratik yapmadan sunum sahnesine çıkmak aç kurtların önüne çırılçıplak ve gövdenize kocaman lezzetli bir biftek bağlanmış şekilde çıkmaya benzer. Sizi çiğ çiğ yerler. Bu sebeple bir zahmet kibrinizi kırın ve sunum öncesi güzel güzel alıştırma yapın. Bu konuda eğitim almanız da çok iyi bir yatırımdır.
2) Sunum öncesi duyacağınız stresi olumlu bir şekilde kullanın. Bu stres enerjisini alın ve son derece enerjik bir sunumda yakıtınız haline getirin. Hatta sunum öncesi bolca kahve ve kola tüketin. Enerji içeceği de iyi fikirdir. Kısacası sunumunuz enerjik olmalıdır. Kimse süklüm püklüm ve mır mır mır konuşan bir insanın sunumunu dinlemez. Ya çıkıp gider ya da olduğu yerde uyur.
3) Sizden önce yapılacak sunumlar varsa onları izleyin. Sunucunun anlatım şeklini ve seyircinin nelere nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Kısacası sizden önceki sunumcuları kobayınız yapın. İlk siz çıkıyorsanız kobay sizsiniz geçmiş olsun.
4) Sunum yapacağınız yere önceden ve erken gidin. Böylece ortama kendinizi hazırlarsınız. Son dakikada nefes nefese yetişip sonrada alnınızdan şıpır şıp ter damlayarak yapacağınız bir sunumun insanları etkilemesini bekleyemezsiniz. (Belki ter kokunuz etkiler onu da siz istermisiniz bilemem)
5) Sunum yapacağınız salona kendinizi alıştırın. Sunum başlamadan gidin sahneyi dolaşın, mikrofonla oynayın, bilgisayarınızı deneyin, koltukların arasında gezinin. Kısacası beyninize ortama alışması için zaman verin. Daha önce hiç görmediğiniz bir salonda, dev gibi ışıklı bir sahnede size dik dik bakan izleyicilerin önüne atlarsanız far ışığı görmüş tavşan gibi donup kalırsınız.
6) İzleyicilerinizle tanışın. İmkan varsa sunum öncesinde özellikle en ön sırada oturanlarla selamlaşın, ellerini sıkın, güzel espriler yapın ve size ısınmalarını sağlayın. Sunum öncesi doğru ısıtılmış seyircilerin faydasını sunum sırasında çok güzel görürsünüz.
7) Olumlu imgeleme yapın. Sunum öncesi beyniniz size olası sunum görüntüleri oluşturmaya başlar. Eğer kendinizi rezil olmuş ve başarısız bir şekilde görüntülerseniz sunumunuz da büyük ihtimal rezalet sonuçlanacaktır. Tam tersine olumlu görüntüler oluşturun. İzleyicilerin sizi beğeniyle izlediklerini hatta ayağa kalkıp alkışladıklarını hayal edin. Böylece hem stresiniz düşer hem de motivasyonunuz artar.
8) Korkuyorsanız bunu avantaja çevirin. Eğer topluluk önünde konuşmaktan çekiniyorsanız bunun bir çok insanın da ortak korkusu olduğunu bilin. İzleyicilerinizin büyük kısmı cesaretiniz için sizi sempatik bulacaktır ve ufak tefek hatalarınızı hoş görüyle karşılayacaklardır. Ancak tabi işi iyice batırır ve izleyiciyi sinirlendirirseniz hemen kaçın.
9) Derin Nefesler alın. Streslendiğiniz ve korktuğunuz zaman kaslarınız gerilir ve kısa nefesler almaya başlarsınız. Nefesiniz kesildikçe kaslarınız daha da gerilir ve daha da sık nefes almaya başlarsınız. Bu sizin yarı felç halde korkudan koca bir buz kalıbına dönüşmenize kadar birbirini takip eder. Bu sebeple baktınız nefeslerinizin düzeni bozuluyor, derin derin nefesler almaya başlayın. Sakinleştiğinizi göreceksiniz.
10) Gülümseyin. Gülümsediğiniz zaman hem siz sakinleşir ve kendinizi iyi hissedersiniz hem de izleyicileriniz size sempati duymaya başlar ancak sakın abartmayın. Kelle gibi sahte bir sırıtmayla yapılan sunumların başarı şansı olmaz.
11) Spor yapın. Sunumunuz öncesinde yapacağınız hafif bir antreman stresinizi boşaltır ve kendinizi iyi hissetmenize sebep olur. Ancak abartıp bir yerlerinizi sakatlarsanız sorumluluk size ait.
12) Sunum hızınıza dikkat edin. Sunum işinde görülen en sık hata sunum yapan arkadaşın heyecanlanıp hızlı hızlı konuşmaya ve sahnede ağzına acı biber sürülmüş şempanze gibi zıplamaya başlamasıdır. Hızlı konuşup hareket ettikçe nefesi kesilir bu sefer daha da heyecanlanır ve daha da nefesi kesilir. Sonrada paniklemeye başlar ve sunumunu berbat eder. Hızınız ne çok yavaş ne çok hızlı olsun. Peki bunu nasıl ayarlarız diyorsanız birinci maddeyi bir kez daha okuyun.
13) Her şeyi anlatmaya çalışmayın. Eğer sunumunuz elmalarla alakalıysa elma tohumunun genetiğinden başlamayın. Elmaysa elmayı anlatın ve bitirin.
14) İzleyicilerinizi sunuma katmaya çalışın. Aralarda sorular sorun. Karşılıklı espriler yapın. İmamın vaaz vermesi gibi sunum yapmanın devri geçti. Böylece karşınızdaki insanlarda sunumunuzu sahiplenir ve zevk alırlar. ( Sorduğunuz soruların cevabını bilmiyorsanız veya espri yeteneğiniz kötüyse bu maddeyi dikkate almayın)
15) Eğlenceli olun. En büyük sunum katili sıkıcılıktır. Aralarda espriler patlatın,eğlenceli olaylar anlatın veya komik resimler kullanın. Ancak burada ayarı iyi tutturmanız lazım yoksa sunumunuz kötü bir stand up şova dönüşür. İzleyicileri takip edin,baktınız sıkılmaya başladılar hemen havayı yumuşatın. "Eee hocam sıkıldıklarını nasıl anlayacağız diyorsanız "sözsüz iletişim eğitimlerime katılabilirsiniz" (burası reklamdı pardon)
16) Her şeyi biliyorum havalarını bırakın. Sunum esnasında birisi size bir soru sorarsa ve sizinde cevabın ne olduğuna dair hiç bir fikriniz yoksa sakın kıvırmayın açık açık söyleyin. Böyle dürüst bir tutum izleyici gözünde güvenilirliğinizi arttıracaktır. (Tabi bu kesin bilmeniz gereken bir şeyse ve soruyu soran patronunuzsa geçmiş olsun. Birinci maddeyi okumadığınız için böyle oldu)
17) Güç duruşları kullanın. Bir sunum esnasında bedeninizi doğru kullandığınız özel duruş şekillerine güç duruşları denir. Bu kendine güvenli duruş şekli izleyicilerinize ben bu işi çok biliyorum ve kendime güvenliyim imajı verecektir. Ancak bu tür güvenli duruş şekillerini abartıp robot bir goril gibi sahnede gezen veya hiç önemsemeyip iki büklüm sunum yapanlarda vardır.
18) Sunum öncesi ve sonrası su için. Çünkü stres ağzınızı kurutur ve kuru bir ağızla konuştuklarınızı kimse anlamaz. Sunum sırasında içeceğiniz suyu önceden hazırlayın ama sakın bilgisayarınıza veya üstünüze dökmeyin.
19) Sunum ve hitabet antremanı yapabileceğiniz gruplara katılın. Yazının sponsoru olmadığı için ......grubuna katılın diyemiyorum ama bu tip sunum grupları var. Internetten bakın ve değerlendirin.
20 ) Korkunuzla savaşmayın. Sunum yapmaktan ve insanların önünde konuşmaktan herkes korkar ama kendini yetiştirenler bu korkuyu avantajlarına kullanırlar. Yapacağınız en kötü şey "sunumda hata yaparsam ne olur" diyerek korkmak sonra korkmaktan korkmak sonra da korkudan kaskatı kesilmektir. Korkunuzu kabul edin ve lehinize kullanın.
Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
Not : Aşağıda reklam kısmı var. Burayı okumayın. Sakın bu yazıyı beğenip paylaşmayın sonra bedava reklamımızı yapmış olursunuz sonra Allah korusun para falan kazanırlar. Bu tip bilgilerin ve eğitimlerin hep bedava verilmesi lazımdır. Hoş eğitime de ihtiyaç yoktur işte okudunuz yazıyı artık dünyanın en iyi sunumcusu oldunuz. TED Talks bile sizi davet eder.
ETKİLİ SUNUM BECERİLERİ EĞİTİMLERİ İÇİN LÜTFEN AYÇA KURU AKADEMİYLE TEMASA GEÇİNİZ.
AYÇA KURU AKADEMİ
Tel: 0554 280 44 84
Yorumlar
Yorum Gönder