Ana içeriğe atla

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

 


MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI 

Sevgili dostlar,

Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz.

Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz.

İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun:

1. Ana Manipülasyon Taktikleri

Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruyorsun." Bu taktikle kişi size her türlü eziyeti yapar, ama siz şikayet ettiğinizde bunun tamamen hayal gücünüzden kaynaklandığına inanmanızı sağlar. Hatta size tokat atsa bile, bir süre sonra bu tokadı hak ettiğinizi düşünebilirsiniz. Seri ve etkili yalanlarla, kendi algılarınızı sorgulamanızı sağlar.

Aşırı İltifat: Kişiyi övme ve ona aşırı ilgi gösterme, bu sayede güven kazanıp daha sonra isteklerini yerine getirtme. Hepimizin içinde ego olduğundan, iltifat bizim zayıf noktamızdır. Manipülatörler tatlı dilleriyle sizi sürekli okşar ve mezbahaya götürür. Birisi size normalin dışında sürekli iltifat etmeye başlarsa, radarlarınızı açmak akıllıca olacaktır.

Suçluluk Duygusu Yaratma: Kişiyi suçlu hissettirme ve bu duyguyu kullanarak ondan bir şeyler isteme. Örneğin, "Eğer beni gerçekten sevseydin, bunu yapmazdın." Bu taktikle manipülatör, sizin kendinizi suçlu hissetmenizi sağlar. Suçluluk duygusu son derece kuvvetli bir duygudur; hatta koca Katolik Kilisesi, bu duyguyu kullanarak insanları yüzyıllar boyunca sömürmüştür.

2. Duygusal Manipülasyon

Mağdur Rolü: Sürekli olarak kendini kurban gösterme ve böylece başkalarından sempati ve yardım bekleme. Bu kişiler, her türlü problemde kendini mağdur gösterir ve sorumluluğu hep başkalarına atar. Şikayetleri hiç bitmez; gökten altın yağsa, kafama altın düştü diye ağlarlar.

Duygusal Soğukluk: Duygusal olarak mesafeli davranma ve bu sayede kişiyi duygusal olarak bağımlı kılma. Ghosting gibi kavramlarla tanımlanır. Buradaki olay, kaçan kovalanır güdüsünü kullanmaktır. Karşıdaki kişi sürekli karışık mesajlar gönderir ve mesafeyi açar; siz de bu mesafeyi kapatmak için sürekli kendinizden taviz verirsiniz.

Pasif Agresif Davranışlar: Dolaylı olarak agresyon gösterme, örneğin, sitem ederek veya sessiz kalarak kızgınlığını belli etme. Öfkesini susarak veya iğneleyici laflar sokarak gösterir. Suskunluk insanları çok rahatsız eder; öyle bir duruma gelirsiniz ki, haklı bile olsanız keşke karşımdaki beni dövse de rahatlasam dersiniz.

3. İletişim Manipülasyonları

Yanlış Yönlendirme: Konuyu saptırma, dikkati başka yöne çekme ve böylece kendi hatalarını gizleme. Örneğin, paranızı çalmıştır ama bunu gündeme getirmemeniz için sizi başka konularla oyalamaya çalışır. Büyük versiyonu, "Neden her gün fakirleşiyorum?" sorusunu sormamanız için sizi sokak köpekleri ve kedileri kavgalarına yönlendirmektir.

Yarım Gerçekler: Gerçekleri tam olarak söylememe, sadece işine gelen kısmını paylaşma. Örneğin, akşam arkadaşlarıyla kumar oynayan birinin, "Akşam arkadaşlarımla beraberdim" demesi doğrudur ama eksiktir. Şüphelenirseniz, detaylı sorular sormak en güzel yöntemdir.

Sürekli Eleştirme: Karşı tarafı sürekli eleştirerek onun özgüvenini zayıflatma. Aileler, eşler ve patronlar tarafından sıkça uygulanır. Sürekli eleştiriyle, her yaptığınızda mutlaka eleştirilecek bir yön bulunur ve bu sayede özgüvensizliğe itilirsiniz.

4. Kontrol ve Güç Dinamikleri

İzole Etme: Kişiyi sosyal çevresinden izole ederek ona bağımlı kılma. Eşinin eski arkadaşlarıyla veya ailesiyle görüşmesini istemeyenler, müritlerini evlere kapatan tarikatlar gibi. Amaç, kişinin sosyal ihtiyaçlarını sadece manipülatörden karşılamasını sağlamaktır.

Bilgi Asimetrisi: Bilgiyi kendinde tutarak, karşı tarafın bilgisizliğinden faydalanma. Bu, sansürle koca bir ülkeye giren bilgi akışını kontrol etmek veya sadece kendi üzerinden anlatmak şeklinde olabilir. "Sen kendi başına dinini veya kutsal kitabı anlayamazsın, bunun için bize ihtiyacın var" diyen ruhban sınıflar buna örnektir.

Tehdit ve Gözdağı: Korku ve tehdit kullanarak kişiyi kontrol etme. "Bunu yapmazsan, başına kötü şeyler gelecek." en ilkel ama etkili manipülasyon yöntemlerinden biridir. Korku yoluyla kitleler yönlendirilebilir. Nazi Almanyasında yasaklanmış bir kitabın bulunması bile toplama kampına tek gidiş biletine sahip olmanız anlamına gelebilirdi.

5. Çarpık Gerçeklik Algısı Yaratma

Suçlamaları Geri Çevirme: Karşı tarafın suçlamalarını ona geri yansıtma ve bu sayede kendi hatalarını örtbas etme. Kilit nokta, suçlandığınızda çok daha şiddetli bir şekilde karşınızdakine saldırmaktır.

6. Bencil ve Empati Yoksunu Davranışlar

Empati Eksikliği: Başkalarının duygularına duyarsız kalma, onları anlamamak veya anlamak istememek. Manipülatörlerin temel özelliği empati yoksunluğudur. İnsanların hayatını mahvederken hiçbir suçluluk duygusu duymazlar. Normal empati duygusu olan insanlar, manipülasyon yapamazlar ve karşılarındaki manipülatörün yapabileceği kötülükleri öngöremezler.

Aşırı Kontrol İhtiyacı: Her şeyi kontrol altında tutma isteği ve başkalarının özgürlüğünü kısıtlama. Manipülatörler, herkesi ve her şeyi kontrol etme ihtiyaçları nedeniyle bu yönteme başvururlar. Kendi fikirlerinin ve çıkarlarının önemli olduğunu düşünerek, başkalarına iyilik yaptıklarını sanırlar.

7. Manipülatif Jest ve Mimikler

Sözel Olmayan İletişim Kullanarak Karşı Tarafı Etkileme: Samimi olmayan bir gülümseme güzel bir örnektir. Usta manipülatörler harika oyunculardır; içlerinden yok etmek istedikleri bir kişiye bile yaşamlarındaki en değerli insanmış gibi davranabilirler. Sağlam bir beden dili eğitiminiz yoksa, bu tür usta yalancıları analiz etmek zordur.

8. Karşı Tarafı Küçümseme

Aşağılama ve Alay Etme: Kişiyi küçük düşürerek veya alay ederek onun özgüvenini kırma. İnce laf sokmalar ve gizli alaylar silahı kullanılır. Lakap takma da önemlidir. Yüzüne gülen manipülatör, arkanızdan size "çıtkırıldım" gibi lakaplar takarak sizi küçümser.

Önemsememe: Kişinin düşüncelerini ve duygularını önemsizleştirerek onu tamamen işe yaramaz hale getirme. Sürekli yapılan bu küçümsemelerle, çaba göstermenin gereksiz olduğu duygusuna kapılır ve eyleme geçmezsiniz.

Evet, değerli dostlar, manipülatörlerin kullandığı genel teknikler bunlar. Bu tür konularda kendinizi korumak istiyorsanız, bu konuda yüzlerce video yüklediğim kanalıma bir bakabilirsiniz.

İşte kanal :kanal

Sevgilerimle








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünce kapasitesini