Ana içeriğe atla

EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE RUH SAĞLIĞINI KORUMAN İÇİN 5 TAVSİYE.



EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE RUH SAĞLIĞINI KORUMAN İÇİN 5 TAVSİYE.


Sevgili dostlar,

Uzayın derinliklerinde bulunan Tatooine gezegeninde işler kötü haberleri geliyor.  

Galaktik para birimi olan Cred ciddi anlamda değer kazanırken gezegenin yerel para birimi lazer yemiş uzay gemisi gibi paramparça olmuş durumda. 

Böyle bir durumda bu gezegenin sakinlerine ruh sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda bir uzay maili yazdım ama sizin de işinize yarayabilir diyerek bu tavsiyelerimi paylaşıyorum. 

Ekonomik kriz döneminde psikolojini ve ruh sağlığını korumak istiyorsan verebileceğim reçete şunlardır.


TAVSİYE BİR.

Kriz dönemlerinde her yönden moral bozucu felaket haberleri üstüne yağar. Haberler ve dedikodu fırtınaları sana kim olduğunu şaşırtır. Kendini sakın içine kapatma ama her negatif gelişme ve kıyamet tellallarına da fazla kulak verme.

Negatif haberler sinir sistemine fazla stres yükü bindirir ve türlü psikolojik rahatsızlıklar yaşamana sebep olur. Aşırı tepki vermekle, tamamen hareketsiz kalmak arasında orta bir yerde bulun. Sakince etrafını izle. 

Sakin ve odaklı kalabilmen çok önemli.  Bir sinema salonunda yangın çıkarsa aşırı panikleyip kapılara saldıranlar ezilir ve olduğu yerde hareketsiz kalanlarda boğulur. Sakin kal ve gelişmelere göre pozisyon al. Korku ilk olarak beyninin mantık kısmının işini bitirir bunu sakın unutma.


TAVSİYE İKİ.

Borç durumunu ve harcamalarını detaylıca listele. 

Tam olarak sende stres ve korku üreten hangi maddeler iyice belirle. Yani korkun tam olarak hangi durumdan kaynaklanıyor net ol. 

Harcamalarını ve masraflarını nasıl kısabilirsin bir deftere detaylıca yaz. 

Gerekirse ailece toplantılar düzenle. Bu toplantılarda herkes ne kadar tasarruf yapabileceğini açıkça belirtsin. Yorgan kısaldıkça ayaklarını da buna göre uzatman gerekir. 

Bu listeleri hazırlamak ve toplantılarda konuşmak ilk başta stres üretebilir ama bunu bir kere yaptıktan sonra önünü daha net görmeye başlarsın ve kontrol duygun artar. 

Kontrol duygun arttıkça stres seviyen düşecektir çünkü belirsizlik stresi azdırır. ama netleşmeye başladıkça stres azalır. 

Gerek işinle ve gerek ailenle alakalı net kararlar aldıktan sonra artık bunları kesinlikle uygulamak konusunda iradeli ol.  Örneğin tasarruf için hafta sonları evde yemeye karar verdiysen bunu kesinlikle uygula.


TAVSİYE ÜÇ

Stres seviyen arttıkça beynin otomatik savunma mekanizmaları üretecektir. Burada problem kolay ama zararlı yollara sapabilme ihtimalidir. Fazla alkol ve sigara kullanımı, kumar ve aşırı yeme gibi stres boşalttığını sandığın bataklara girebilirsin. Bunlar geçici olarak stresini azaltıyor gibi gözükse de orta ve uzun vadede işini bitirir. 

Su alan bir teknede rahatlamak için güneşlenmeye çıkarsan kısa zamanda batarsın. Üstelik bu tür yanlış rahatlama mekanizmaları yakınlarınla ilişkilerini bozabilir ve zor zamanlarda en çok ihtiyacın olduğu insani desteklerden seni mahrum bırakabilir. Kriz döneminde kafaca sağlam olman için ailen ve arkadaşlarının desteğini alman çok önemlidir.


TAVSİYE DÖRT

Kriz döneminde yapmak zorunda kaldığın her şeyi kendin için bir avantaja çevirebilirsin. 

Örneğin benzin parası çok geldiği için araba kullanamamak yürüme imkanını arttırır ve böylece uzun yürüyüşler yapma alışkanlığı edinebilirsin. Böyle bir alışkanlık sağlığına müthiş faydalı olacaktır. 

Bazı tamiratları kendin yapmayı öğrenebilir, farklı ücretsiz kurslarla kendini geliştirebilir, kriz döneminde ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlardan değişik iş imkanları üretebilirsin. 

Kısacası her zaman alıştığın yaşam biçiminin dışına çıkabilmek ve olaylara farklı bakabilmek için müthiş bir fırsat olabilir bu tür krizler. 

Çok klişe olacak ama doğrudur. 

Tepene taş yağıyorsa ağlama onlardan kendine bir ev inşa et, üstüne limon atıyorlarsa sızlanma limonata yapıp sat.  

Kısacası her tür olumsuzluk doğru bakarsan avantaja çevrilebilir ama bunu yapabilmen için birinci tavsiyede dediğim gibi sakin ve odaklı kalabilmen lazım. 

Panik halindeysen önündeki altın dolu sandığı bile görmezsin.


TAVSİYE BEŞ

Her şeyi ben bilirim deme. Her işin bir uzmanı vardır. 

Finansal durumunla alakalı güvenilir danışmanlardan yardım al. 

Psikolojik durumunla alakalı işinde iyi uzmanlara danış. 

Her durumda her işin bir ustası vardır. 

Farklı ek işler yapmak istiyorsan gidip kendi kafanla işe girişme

Örneğin evde gözleme yapıp satmaya karar versen şu an bu işi çok iyi yapan bir gözlemeci mutlaka vardır. Git ona danış. 

İnsanların çoğu yardımcı olmaya ve öğretmeye her zaman hazırdır yeter ki ego yapma ve sor.


Bonus Tavsiye : 

Bu dönemde kendini geliştirmen önemli. Bol bol kitap ve kendini geliştireceğin videolar izle. Yapabileceğin en kötü şey işe yaramayacak sızlanmalar ve felaket haberlerini takip ederek değerli zamanını boşa harcamaktır. 

Bulunduğun gezegenden girebiliyorsan her gün bir tane eğitim videomu aç karnına izlemek sana büyük fayda verebilir.

Buyurunuz ücretsiz eğitim videolarım. 

https://www.youtube.com/c/AydınSerdarKuru

Tavsiyem ilk olarak "Öz Disiplin Nasıl Sağlanır" videomu izlemen çünkü bu dönemde disiplinli davranman fırtına geçene kadar gemini batırmaman için çok önemlidir.

Moralleri bozup, enseyi karartma. Bunlarda geçer yeter ki sen zihnini ve ruhsal durumunu sağlam tut. Zor şartlar güçlü insanlar ortaya çıkartır. Daha da güçleneceksin yeter ki kendini salma.


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru



 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni