Ana içeriğe atla

OKUDUĞUNU DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN 7 TEKNİK

 


OKUDUĞUNU DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN 7 TEKNİK

Sevgili dostum,

Bana en çok gelen sorulardan bir tanesi "Sayın hocam okuduğum hiç bir şey aklımda kalmıyor, ben salak mıyım yok mu bunun bir çaresi ?" olmakta. (Bu sorunun daha komiği birisi evime gelip kütüphanemdeki yüzlerce kitabı görünce "Hocam bunların hepsini sen mi okudun ?" sorusudur ki içimden hep "Yoo pazardan kiloyla aldım" cevabı vermek gelir ya neyse)

Artık bu sorudan ikrah ettiğim için güzel bir yazıyla topluca cevap vereyim dedim.

Buyur dostum okuduğun her şeyin aklında kalması için uygulayabileceğin teknikler şunlar.


1)  Kelime Hazneni Geliştir.

Okuduğunu anlamamanın en büyük sebebi kelime haznenin çok az olmasıdır. Yani anlamadığın kelime çok olduğu için okuduğunu anlamıyorsun. Bu sebeple bol bol sözlük kullanmaya alış, bir kelimeyi tam olarak anlamadan asla ve kat'a diğer kelimeye geçme. Hemen aç bir Internet sözlüğü o kelimeyi öğren. Bunun dışında her gün iki yeni kelime öğrenmeden de yatağa girme.  Örneğin şimdi " Bizim Röpdöşambırlı entelijansiyamız çok müteyakkızdır efendim" diye yazdığım zaman aslan görmüş zebra gibi kalma.

2) Kitaba Soru Sor.

Bir kitap okurken sürekli sorular sor. 

Mesela "Yazar neden bu cümleyle başlamış ?" , "Anlatılan olaydaki iki karakterin birbirleriyle olan ilişkisi nedir ?"  "Propaganda ve Algı Yönetimi kitabının 15.sayfasında (Sen inançlarını ve düşüncelerini en son ne zaman sorguladın ?) sorusunu yazar neden özelikle sormuş ?" gibi sorulardan bahsediyorum.

Soru sormak seni kitabın gerçekten sahibi yapar yoksa öyle iki simit parasına bir kitaba gerçekten sahip olamazsın. Buna aktif okuma denir. Ama hiç soru sormadan bır bır da bır bır, mır mır da mır mır okursan o kitap zor aklında kalır dostum.

3) İçerik İpuçları kullan

Bir paragrafı okudun okudun anlamadın. Bu durumda paragrafın altında ve üstünde bulunan diğer paragraflarda ipucu ara. Aynı şey cümle içinde bilmediğin bir kelime içinde geçerlidir. Örneğin "Kyros suyu hızlıca içersen dişlerin sızlar" cümlesinde Kyros kelimesinin Yunanca soğuk anlamına geldiğini suyun dişleri sızlatmasından çıkarabilirsin. Kitaplar öyle haldur huldur okunmaz Sherlock gibi uyanık ve cevval olacaksın.

4) Kitabın ana fikrini anla

Bir kitabın ana fikrini kavrarsan onu hatırlaman kolay olur. Bazen iki cümlede söylenebilecek bir şey için iki yüz sayfa kitap yazılır. Özellikle akademik metinler böyledir. Kitabı okurken aralarda dur ve düşün. Eğer yazarın fikrini işin başında kavrarsan kitabın geri kalanını anlaman ve akılda tutman kolay olur. Hani hep okumadan atladığın önsöz bölümleri var ya. İşte ana fikir genelde orada bulunur yani oraya boşuna konulmamıştır.

5) Özet çıkar

Dostum bir kitabı akılda tutabilmek için en güzel yol kitabı bitirdikten hemen sonra bir deftere kısa bir özetini yani kitaptan anladığını yazmaktır. Güzel bir defter al ve her kitabı bitirdikten sonra oraya kendi dilinle kısaca özetle. Bunu yaparsan hem aklında kalır hem de zaman içinde defterler biriktikçe yüzlerce kitabı hatırlaman o defterlere bir göz gezdirmek kadar kolay olur. Hadi bakalım verdim sana sırrı gitti.

6) Parçalara böl

İyi ve kaliteli bir kitabı öyle iki günde gerçekten okuyamazsın. Bir bölüm oku daha sonra ara vererek okudukların üstünde düşün. Eğer kitap aşırı zorluysa bunu iki üç  paragrafta bir yap. Çünkü beynin bu aralıklarda okuduğunu sindirecektir.  Nasıl koca tabak yemeği güp diye midene indirmiyorsun, çatal bıçakla kese kese yavaş yavaş yiyorsun bu iş de ona benzer.

7) Kolaydan başla

Kitapları anlama problemin varsa tavsiyem bu anlattığım taktikleri önce kendi seviyenin altındaki, basit bulduğun kitaplarda dene. Bu teknikleri o kitaplarda deneyip alıştıktan sonra daha etli butlu kitaplara saldırabilirsin.

Bonus :  Hocam kitap okuya okuya gözüm bozulmasın arada eğitici videolarda izlemek isterim diyorsan buyur kardeşim sana içinde onlarca bilgi dolu video bulunan kanalıma davet ediyorum. Kitap okumaktan gözün acıdığında tak kulaklığı benim senfonik sesimden güzel güzel videolar dinle.

Buyurunuz kanal

https://www.youtube.com/c/AydinSerdarKuru


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...