Ana içeriğe atla

SALDIRGANLIKTAN KORUNMA YOLLARI.



SALDIRGANLIKTAN KORUNMA YOLLARI.

Sevgili dostlar,

Saldırganlık hepimizin doğasının bir parçasıdır. Kimse bende saldırganlık dürtüsü yok diyemez. Gözünden ateşler saçarak yürüyen saldırgan bir insanla, mülayimlikten iki büklüm dolaşan bir insan arasındaki fark içlerindeki saldırgan dürtülerin o anki seviyesidir sadece.

Beynimiz her tür durumu kendine göre analiz edip belli bir hesaplama sürecinden geçirdikten sonra eylem kararı verir.

Bu sebeple çoğu insan kendisi için düşük risk ve yüksek kazancın olmadığı durumlarda şiddete başvurmaz.

Yani birisi size sözlü veya fiziksel olarak saldırmadan önce kendi kafasında hızlı bir hesaplama sürecine girer. Eğer size saldırmanın kendisine getireceği riskler düşük ama saldırı sonrası kazanacağı ödüller yüksekse bu kişinin size bir şekilde saldıracağından emin olabilirsiniz.

Ancak size saldırmak kendisi için büyük zarar tehdidi içeriyorsa ve kaybedeceği şeyler kazanacağını umduğu şeylerden daha fazlaysa bu kişi saldırı aşamasına geçmez hatta tam tersine çok barışçıl bir maskeye bürünebilir.

Bu yüzden pek çok insan içinde bulundukları durumlarda yaptıkları bu tür hesaplamalara göre saldırgan doğalarını açığa çıkarır veya çıkarmaz.

Psikolojik rahatsızlığı bulunan insanlar bu mantıksal hesaplamayı yapamadıkları için her durumda saldırabilirler. Risk faktörü pek umurlarında olmaz. Bu sebeple psikolojik sorunlu insanların oluşturdukları en büyük tehdit unsuru "öngörülemez" olmalarıdır.

Kısacası eğer etrafınıza kolay lokma olmadığınız ve size yapılacak bir saldırının karşılığında sizin de saldırgana çok ciddi zarar verme potansiyeline sahip olduğunuz imajını verebilirseniz barış içinde yaşama olasılığınız yükselir.

Tehdit dengesi insanlar arasında da ülkeler arasında da çok önemlidir.

Önce bireysel olarak ne yapabilirsiniz ona bakalım.

İlk olarak fiziksel olarak güçlü bir vücut tek başına tehditleri önleyici bir faktördür.

Dik duran, kendine güvenli bir şekilde dik yürüyen, kaslı ve çevik bir bedene sahip insanın saldırıya uğrama riski sürekli iki büklüm duran ve zayıf bir vücuda sahip birine göre daha azdır.

Bu sebeple spora,beslenmeye ve vücudunuzu taşıma şekline önem verin.

Mümkünse bir savunma sporu yapmanızda da büyük faydalar vardır. Adrenalini yönetmeyi öğrenirsiniz.

Hareketleriniz ve konuşmalarınız genel olarak çok hızlı olmasın. Hızlı hareketler ve hızlı konuşma etrafınıza tedirginlik ve korku mesajı verir.

Kendine kurban arayan bir saldırganın sizden tedirginlik ve korku sinyalleri almasını gerçekten hiç istemezsiniz.

Genel olarak tavrınız barışçıl olsun ama bulunduğunuz ortamlarda kendinizi savunmanız gerektiğinde konu ne kadar küçük ve önemsiz gözükse bile kendinizi savunmaktan çekinmeyin.

Çünkü küçük ve önemsiz bir meselede bile hakkını koruyabilen insanın daha büyük meselelerde ne yapacağının ipuçları bu önemli mesajı alması gereken yerlere gider.

Bu yüzden eğer haklıysanız sakın "aman ne olacak küçücük bir şey için kavga edip keyfimi kaçırmaya değer mi demeyin" çünkü bugün bahçenizdeki küçücük bir çiçek için gereken kavgayı vermezseniz yarın bahçenizin tamamını elinizden alırlar ve işte keyfiniz o zaman gerçekten kaçar.

Bu denklem şirketler ve devletler için de geçerlidir.

Bir şirket pazardaki payı ve marka değerine rakipleri tarafından yapılacak saldırıları ufak tefek de olsa önemsemez ve gerekli tedbirleri zamanında almazsa kısa bir zaman içinde kendini rakipleri tarafından yutulmuş olarak bulabilir. İlgilenenler Betamax ve VHS video kaset formatları için seksenli yıllarda yapılan global mücadeleyi ve VHS formatının Betamaxı nasıl yok ettiğini inceleyebilirler. 

Aynı şekilde bir devletin Silahlı Kuvvetlere sahip olmasının amacı da kendisine saldıracak bir ülkenin bu işten son derece zararlı çıkacağı imajını vermek içindir.

Bir ülkenin ordusunun yaptığı askeri tatbikatlar veya düzenlediği küçük askeri operasyonlar istediğim zaman bana saldıracak bir ülkeyi çok sağlam ısırabilirim mesajı vermek içindir.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur.

Kendinizi korumak ve potansiyel tehditleri caydırmak amacıyla sürekli saldırgan bir tavır sergilerseniz caydırıcılığınız artmaz tam tersine azalır.

Bunun nedeni insan beyninin belirsizlikten her şeyden daha fazla korkmasıdır. İkinci nedeniyse her insan kendi korktuğu şeylerden diğerinin de korktuğunu düşünür ama bu böyle değildir.

Örneğin sizinle sürekli uğraşıp kışkırtan birine gidip "Benimle uğraşmaktan vazgeç yoksa çeneni kırarım" şeklinde açık bir tehdit sergilerseniz karşınızdaki kişinin beyni hemen bunun bir simülasyonunu canlandıracak ve bir risk analizine girişecektir.

Eğer bu analiz sonucunda sizin çenenizi kıramayacağınız sonucuna varırsa bu meydan okumanız hiç bir işe yaramaz.

İkinci faktörde siz kendiniz fiziksel şiddetten korktuğunuz için karşı tarafında aynı şekilde korkacağını düşünüyorsunuz. Ama bu kişi çocukluğundan beri dayak yiye yiye artık fiziksel şiddet  sabah kahvaltısında peynir yemek kadar onun için normal bir hale gelmiş olabilir. Bu sebeple sizin şiddet tehdidiniz onu caydırmak bir yana tam tersine saldırıya geçmek için tetikleyebilir.

Bunun yerine karşınızdaki kişinin psikolojisine oynayarak "Benimle uğraşmaya devam edersen sana ne yapacağımı sen çok iyi biliyorsun" gibi belirsiz bir caydırıcılık uygularsanız karşı tarafın beyni sizden gelen somut bir tehdit unsuru olmadığı için harekete geçerek kendi en korktuğu senaryoları devreye sokacak ve kendi kendini caydıracaktır.

Diyelim ki bu kişi toplum önünde rezil olmaktan çok korkuyor. Siz ona yukarıdaki sözü söylediğiniz anda beyni potansiyel olarak rezil olabileceği tüm durumları bulup çıkarır ve sizin bu konularda yapabileceğiniz şeyleri kurgulamaya başlar.

Böyle bir psikolojik caydırıcılık aleni ve somut bir tehditten her zaman daha etkilidir.

Kısacası sevgili dostlar saldırganlara karşı kullanacağınız en büyük silah insan psikolojisini doğru kullanmaktır. Psikolojiden iyi anlayan tek bir insan, güçlü kuvvetli yüz kişiden çok daha etkili olabilir.

Toparlarsam.

Barış içinde yaşamak istiyorsanız caydırıcı bir imaj vermeniz ve insanların psikolojisine oynamanız lazımdır.

Bugün güven içinde yaşayan insanlar ve ülkeler bu durumlarını gerçekçi olmayan "pıtırcık felsefelerine" değil akıllıca dizayn edilmiş psikolojik caydırıcı mekanizmalarına borçludurlar.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
www.serdarkuru.com

Yorumlar

  1. 27 yaşında yitik bir çocukluk yaşamış bir bireyim. Öz değerlerimin yeni yeni farkına varmaya başladığım şu zamanlarda gerek ekşi sözlük üzerinden gerekse de buradan yazılarınızla bana çok iyi bir etki yaptığınızı bildirmek istiyorum efenm. Kendi adıma size çok teşekkür ederim. Sağlıcakla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni