Ana içeriğe atla

3 PSİKOLOJİK İKNA YÖNTEMİ



3 PSİKOLOJİK İKNA YÖNTEMİ

Sevgili dostlar,

Yaşam bir ikna etme ve ikna edilme döngüsü diyebiliriz. Burada mesele "ben kesinlikle kül yutmam" tarzı yaşamak değil Algı Yönetiminin temel psikolojisini anlayarak göstere göstere golleri yememektir.

Ülkemizin kamuya açık belki de tek Algı Yönetimi uzmanı olarak bugün size sık kullanılan 3 Psikolojik  İkna yöntemini paylaşacağım ki kendinizi zararlı virüslere karşı koruyun. 


YÖNTEM 1 : MEKAN SAHİBİ AVANTAJI

Alıştığımız çevre bizi rahatlatır. Evimiz, işyerindeki masamız veya arabamız beynimizin içinde olmaya alıştığı stres seviyesi düşük ortamlardır. Tüm gün koşturduktan sonra evinizdeki özel köşenizde kafa dinleyebilmenizin sebebi beyninizin bu ortamı çok iyi tanıması ve tahmin edilmezlikten kaynaklanan streslere girmemesidir. 

Şimdi efendim bunun tam tersi olarak bilmediğimiz ve ait hissetmediğimiz her türlü ortam bizde stres duygusu üretir çünkü beynimiz bilinmez ortamlarda potansiyel tehlike arama radarlarını açar ve zihin gücünün büyük kısmını bu radara aktarır. Burada yaşadığınız stres üstüne zihin gücünüzün koruma kalkanlarına aktarılması bünyenizi kandırılmaya acayip müsait kılar çünkü doğru dürüst düşünüp akıl yürütecek zihinsel enerjiniz kalmaz. 

Bu sebeple sizi ikna etmek isteyenler bu maçı kendi bildikleri mekanlarda oynamak isterler. İkna edileceğiniz görüşmeyi kendi bürosunda veya evinde yapmayı teklif eder. Önemli bir konuyu sana kendi arabasında yolda giderken açar. Ya da her gün sürekli gittiği ve ıcığını cıcığını bildiği kafeye veya restorana davet eder.

İşte tüm bu sebeplerle dostum eğer önemli bir görüşme yapacaksan ve doğru dürüst düşünebilmek istiyorsan bu görüşmeyi mutlaka kendi mekanında ya da tanıdığın bildiğin bir yerlerde yapmayı planla. Eğer bunu beceremezsen en azından iki tarafında bilmediği tarafsız bir mekan önerisinde bulun. Ancak asla ve katiyetle karşındaki insanın mekanında ikna edilmene izin verme.

Bu taktiğin varyasyonları da vardır. Örneğin seni ikna etmek isteyen kişi ilk görüşmeyi senin ofisinde yapar ama esas kararın alınacağı görüşme için kendi ofisine veya iyi bildiği bir restorana davet eder. Üstüne üstlük işin içine bir de yemek içmek girerse hele de sana bol şekerli bir şeyler yedirirlerse senin beyin hoşafa döndü ve teslim oldu bil. 


YÖNTEM 2 : İLK KONUŞTURMA AVANTAJI

Bu yöntemde karşınızdaki kişi ikna edileceğiniz konu hakkında size basit sorular sorarak işe başlar. Böylece düşünce tarzınız, istekleriniz, endişeleriniz ve potansiyel direnme noktalarınızı anlamaya çalışır. Teklifini yapmadan önce zihin haritanızı ince ince çıkarır. 

Bir ikna görüşmesinde en çok konuşan ve poker deyimiyle elindeki kağıtları en fazla gösteren kaybeder. Bu sebeple size sorulan her sorunun aslında ciddi bir ikna girişimi olduğunu bilmeniz lazım. Örneğin  buzdolabı alacaksınız. Satıcı size neden buzdolabı alacağınız konusunda soru soruduğu zaman verdiğiniz her cevap nasıl ikna edileceğinizi de gösterir. Bu sebeple bir şey alacağınız zaman soruları soran siz olun ve araştırmanızı mutlaka önceden yapın.

Eğer çok konuşma huyunuz varsa bunun size ne kadar zararlı olduğunu anlamanın şimdi tam zamanıdır. Eğer taktiksel olarak çok konuşarak hedef saptırmaya çalışmıyorsanız ağzınızdan çıkan her şey karşınızdaki kişiye müthiş ipuçları verir. Örneğin ben bir satışçıysam ve iki ay sonra evlenecek olduğun bilgisini bana verirsen yedim seni dostum. Sana tekerleksiz araba bile satma şansım vardır. 

Kısadan hisse : Çeneni kapat.


YÖNTEM 3 : GERÇEKLERİN ÇARPITILMASI

Bu aslında yalan dediğimiz olguya benzer ancak buradaki fark tamamen desteksiz yalan söylenmemesi ve size verilen bilginin sadece ufak kısmının çarpıtılmasıdır. 

Bu taktik psikolojik operasyonlarda sıkça kullanılır. Mesela akli dengesi bozuk biri bulunur ve bu kişi kandırılarak çırılçıplak biçimde tepki çekeceği bir mekana salınır. Bu kişinin çırılçıplak görüntüleri çekilerek sosyal medyaya " Kilisede Çırılçıplak Dolaşan Kişi Halkın Tepkisine Sebep Oldu" başlığıyla sürülür. Burada olay gerçektir ama organik değildir.

Kişisel olarak bundan kurtulmanızın en önemli yöntemi sorgulayıcı olmanızdır. 

Önünüze konan her tür bilgiyi farklı kaynaklardan onaylatmak, etkili sorularla doğruluğunu test etmek ve bilginin sizde ortaya çıkaracağı duyguların hangi amaçla kullanılacağını anlamaya çalışmaktır. 

Mesela eğer ihtiyacınızdan fazla şeker almanızı istersem "Bir ay sonra piyasada şeker kalmayacakmış ben altı çuval şeker aldım evime götürdüm" türü verilecek bir bilgi sizi paniğe sokacaktır üstelik bu bilgi güvendiğiniz bir kişiden gelirse hiç sorgulanmaz. Bu güvendiğiniz kişi de bilgiyi başka bir güvendiği kişiden almış olabilir. Ancak bilmedikleri  şey tüm bu "güvenilir arkadaşlar" zincirin başındaki kaynağın güvenilmez olduğudur.

Evet sevgili dostlar kısaca üç yöntem paylaştım. Eğer sizlerden devamı gelsin hocam sinyalleri alırsam devamı da gelir. Ne kadar ekmek o kadar köfte ekolündenim efendim.

Bu konularda geniş bilgiyi zaten yazdığım iki kitapta verdim. İsmimi Google hazretlerine aratmanız kitapları bulmanız için yeterli.

Bir de güzellik yapayım.

You Tube kanalımdaki "YEM ATMA TAKTİĞİ" videomu da bir izleyin derim. Kaymaksız ekmek kadayıfı olmaz bu videoda yazının kaymağıdır.

Kanalım burada efendim.

https://www.youtube.com/c/AydinSerdarKuru

Güvenli ve keyifli günler dileklerimle

Sevgiler





Yorumlar

  1. Devamı gelsin hocam. Bu konuda ayran gönüllüyüz hemen kaptırıveriyoruz kendimizi sonra pişman oluyoruz. Sizin bilgileriniz bizi psikolojik olarak olgunlaştırıyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. harika, teşekkkürler!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni