Ana içeriğe atla

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN KURTULMANIN 4 YÖNTEMİ


OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN KURTULMANIN 4 YÖNTEMİ

Sevgili dostum,

Zihnindeki soyut olumsuz düşünceler seni somut olarak hasta eder. Eğer sürekli olumsuz düşünceler üretmekten kurtulamıyorsan sana kendi eğitimlerimde uzun uzun anlattığım Algı Yönetimi tekniklerinden en işine yarayacakları kısaca veriyorum.

Bu yazıyı lütfen dikkatlice oku ve yaşamına uygula. Benzer sorunlarla hayatını mahveden bir yakının varsa ona da yolla. Eğer bu yazıyı ciddiye almaz ve olumsuz düşünceleri beynine doldurmaya devam edersen şu an içinde olduğun tünel güzel bir yere çıkmayacak bunu bil.

YÖNTEM 1 : DUR

Zihnin olumsuz düşünceler üretmeye başladığı ve hafiften streslenmeye başladığın anda, minik olumsuz düşünce iplikleri yavaş yavaş kalın bir halata dönüşmeden bilinçli olarak zihnini durdur. Derin bir nefes al, oturabiliyorsan otur ve beş duyunla içinde bulunduğun ana yoğunlaş. Örneğin bir odadaysan hemen etrafındaki eşyalara dikkatlice bakmaya başla. Duvarlardaki resimleri tek tek incele ve en ince detayına kadar görmeye çalış. Etrafındaki seslere yoğunlaş, ince bir sinek vızıltısını bile duyabilecek kadar yoğunlaşman lazım. Tüm bedenini hisset örneğin ayaklarının bastığı yer sana nasıl bir his veriyor ? Oturduğun koltuğu hissetmeye çalış. Kokuları algılamaya çalış mesela etrafında ne tür kokular var ve bunları ayırt edebiliyor musun ? Bunları yaptığın anda beynin olumsuz düşünceleri geri plana atıp içinde bulunacağın ana yoğunlaşacaktır. Aynen bilgisayarda veya telefonda bir uygulamayı arka plana atmak gibi olacak. Bu şekilde olumsuz düşüncelerini daha filizlenmeden söküp atacaksın.

YÖNTEM 2 : FARK ET

Duyularınla şu ana yoğunlaştığın zaman duygularında değişiklik hissedeceksin. Nasıl bir fark var anlamaya çalış. Fark etme işi önemlidir çünkü farkındalığın azaldıkça olumsuz düşüncelerin etkisi artar. Olumsuz düşünceler sana nasıl konuşuyorlar dikkat et. Kendi kendine tartışıyor musun ? İçinden gelen sesleri bastırmaya mı çalışıyorsun ?  Zihnin sana hayali felaket senaryoları mı üflüyor ? Eğer zihninin seninle nasıl konuştuğunu ve olumsuz düşünceleri nasıl ürettiğini fark edersen onlarla başa çıkman kolaylaşır. Çünkü olumsuz düşünce üreten zihnin genelde saçmalar. Bunları fark ettiğin zaman saçmalığın da farkına varırsın. Unutma sadece geldiğini görmediğin yumruk seni yere serer.

YÖNTEM 3 : DÜŞÜNCELERİNİ İSİMLENDİR

Bir şeye isim verdiğin zaman kontrol edebilir hale gelirsin. Örneğin gece vakti bir tıkırtı duyarsan ve ne olduğunu anlayamazsan korkmaya başlarsın. Ancak üç saniye sonra tıkırtının pencereye konan kuştan kaynaklandığını anladığın zaman zihnin "tıkırtı eşittir kuş" diye onu isimlendirir. Bir kere isimlendirdiğin zaman olayın etkisini kontrol edebilir hale gelirsin. Aynı şekilde olumsuz düşüncelerde zihnine girerken onları isimlendir. Örneğin "Şu anda kendimi haksız yere yargılıyorum" veya "Şu anda hayali felaket senaryoları kuruyorum" şeklinde isim verdiğin anda kontrol sana geçer. Üstelik bunu yaparken sanki bu düşünceleri üreten sen değilmişsin ve üçüncü bir kişi olarak bu yorumu yapıyormuşsun rolüne geçersin ki bu durum sende ferahlama etkisi üretir çünkü olumsuz düşüncelerle arana mesafe koymuş olursun. 

YÖNTEM 4  : AMACINI BELİRLE

Tüm bu aşamaları doğru yaptığın zaman artık kendine bir amaç belirleyip işlemi sonlandırman lazım. Örneğin eşini telefonla aradın ama sürekli meşgul çalıyor. O anda zihnin "acaba bir şey mi oldu ?" yollu düşünceler üretmeye başlarsa hemen önceki aşamaları uygula ve düşünce isimlendirme aşamasına geldiğin zaman şunu sor kendine. "Şu an isimlendirdiğim bu olumsuz düşüncelerle uğraşmak bana faydalı mı yoksa zamanımı daha faydalı değerlendirebilir miyim ?"  " Telefon bir kaç kere meşgul çaldı diye kötü şeyler düşünmek yerine akşam için güzel bir yemek siparişi vermem veya uzun zamandır elime almadığım kitaptan bir kaç sayfa okumam daha mı faydalıdır ?"  Zihnine bu şekilde doğru sorular sorarsan sana hemen daha doğru cevaplar verecektir. 

Önemli Not: Kanalımda bulabileceğin "KAFA NASIL RAHAT OLUR" videomu da mutlaka izlemeni tavsiye ederim çünkü izleyen arkadaşlardan çok iyi geri dönüşler aldım ve müthiş faydalı olduğunu söylüyorlar.

Kanalım burada

https://www.youtube.com/c/AydinSerdarKuru

Hadi bakalım bugün kendin için güzel bir iş yap ve şu olumsuz düşünce cehenneminden kurtul.

Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru






Yorumlar

  1. Ağzına sağlık hocam Çok faydalı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...