Ana içeriğe atla

KANDIRMAK İÇİN KULLANILAN 5 PSİKOLOJİK NUMARA (2)



KANDIRMAK İÇİN KULLANILAN 5 PSİKOLOJİK NUMARA (2)

Sevgili Dostlar,

Bundan önceki yazımda size kandırmak yani insanları manipüle etmek için kullanılan 5 Psikolojik numaradan bahsetmiş ve sonraki yazımda 5 tane daha anlatacağımı söylemiştim.

İşte şimdi şimdi sözümü tutuyorum. Sahtekarları ifşa etmeye devam edelim.

1) Kişiye Özel Kelimeleri Taklit Etme.

Şimdi her birimiz konuşurken veya yazarken kendimize has kelimeler kullanırız. Kullandığımız bu kelimeler de bizim iç dünyamız ve inanç sistemimiz hakkında ip uçları verir. Kullandığımız bu özel kelimeler karşımızdaki tarafından kullanıldığı zaman da durup dururken ona sempati beslemeye başlarız.

Örneğin siz "maşallah" kelimesini çok seviyorsunuz diyelim. Bir araba almaya gittiniz ve size gösterilen arabayı beğendiğiniz zaman "maşallah çok güzel arabaymış" dediniz. İşte burada boyanmış hurdayı size satmak isteyen satıcı "Maşallah sizde arabadan gerçekten anlıyorsunuz" dediği anda sırf sizinle aynı kelimeyi kullandığı için hokkabaz satıcı size samimi ve inandırıcı gelmeye başlar.

Günlük yaşamda kendinize özgü olarak kullandığınız her kelime hele hele bu kelime belli bir yöreye aitse sizi etkiler.

Pazarda hormonlu ve çürük domatesin görüntüsü hoşuna giden Karadenizli teyze "Uşağum bu domatesler kaç para ?" diye sorduğu zaman karşıdan "Teyzem çok güzel domates bizim uşaklar sana hemen üç kilo tartsın kaçırma" diye bir cevap aldığı anda o hiç tanımadığı pazarcı bir anda dikkatini çeker.

Kullandığınız kelimeleri size karşı kullananlara dikkat edin çünkü bilinçli yapıyor olabilirler.

2) Büyük isteyip Küçük Koparma.

Bu çok bilinen bir numaradır. Amerikalılar buna "kapının arasına ayakkabı sokmak" falan da derler.

Buna göre birinden çok büyük bir şey isteyip hayır cevabı aldıktan sonra daha küçük bir şey isterseniz karşınızdaki psikolojik olarak ikinci hayır cevabını vermekte zorlanır çünkü size borçlu olduğunu düşünür. Mantıksız ama gerçek bir psikolojik açıktır.

Örneğin sahte bir yardım derneği için yardım toplama görüntüsü altında dolandıran bir serseriyi düşünelim. Sen yolda yürürken yanına yaklaşır ve "Depremde yaralanan aileler için yardım topluyoruz, 100 TL'lik bağış çeki almak ister misiniz ?" der. Tabi şimdi çoğu insan durup dururken 100 lirayı uçlanmaz hatta belki istese bile üstünde o kadar para olmayabilir. Cevabın normal olarak hayır olur. 

Zaten dolandırıcının istediği de o "hayır" cevabını vermendir. Hemen ardından seni ayıplıyormuş gibi bir yüz ifadesi takınır ve "Peki o zaman en azından 5 lira karşılığında şu yardım posta kartlarımızdan alsanız, en azından bunu yapabilseniz" der.

İşte bu aşamada biraz önce 100 lirayı veremediğin için yaşadığın pişmanlık karşısında o 5 lira sana bu vicdan azabından kurtulmak için çok ufak bir bedel gibi gelir. Düşünmeden 5 lirayı hokkabaza verirsin. Üstelik kendini "depremzedelere" yardımda bulunduğun için iyi de hissedersin. Bu taktikle günde yüz kişiden 5 lira topladıklarını bir düşün. Tabi ortada dernek falan yoktur tüm verilen paralar hokkabazların cebine girer.

Böyle bir durumda karşındaki iyice sorgula. Kimlik ve dernekle alakalı ek bilgiler iste. Kısacası pişmanlık duygusuyla iş yapma.

3) Hızlı konuşarak kafa karıştırma.

Karşındaki kişi çok hızlı konuştuğu zaman beynin söylediklerini işlemden geçirmekte zorlanır. Çoğu insan da anlayamadığını itiraf etmek istemez ve "evet,evet" diyerek anlıyormuş rolü yapar.

Kandırıcı senin tam anlamanı istemediği durumlarda konuşma vitesini bilinçli olarak yükseltir. Bunu en çok da çağrı merkezleri yapar. Örneğin bir firmanın çağrı merkezi seni aradı ve dışarıdan çok güzel gözüken bir teklif getirdi. Sana ek bilgi vermesi gerektiği zaman bilinçli olarak çok hızlı konuşmaya başlarlar. Sen de sürekli anlamadım falan demekten çekindiğin için anlıyormuş numarası yaparsın. En sonunda karşıdan dinlediğin konuşma şöyle bir şey olur "Kampanya kapsamında ******* size tanımlanacak ve ödemeniz gereken ********* bedelleri ******** yansıtılacaktır. Onaylıyormusunuz ?" Bir çok insan burada "anlamadım yavaşça tekrar eder misiniz ?" demek yerine "Onaylıyorum" diyerek kurtulmak ister çünkü zihni aşırı yüklemeden rahatsız olmuştur.

Kısacası sevgili dostum birisi seni ışık hızında konuşarak laf kalabalığına getirmek isterse hemen onu durdur,yavaş ve tane tane konuşmasını iste. Anlamadım demekten de çekinme.

4) Fiil yerine sıfat kullanarak soru sorma.

Şimdi bu biraz karışık gelebilir ama değil. İnsanlar kendilerine belli sıfatların verilmesinden hoşlanırlar. Hele bu sıfat olumluysa duygusal duruma geçerler. Peki nasıl kullanılır ?

Diyelim ki sana elektrikli bir süpürge satacaklar. Aslında bırak halıdaki tozları çekmeyi doğru dürüst çalışması bile problemli kolpa bir süpürge markası. Ama böyle süpürgeye uzay gemisi gibi dizayn yapmışlar ismi de "Toz Yok Edici Ultra Temizlik Robotu 2050" falan gibi kolpalık kokan bir isim.

Şimdi bunu sana satmak isteyen uyanık lafa şöyle başlarsa kaybeder. "Evinizde kolayca temizlik yapmak sizin için önemli mi ? ". Bu soruda dikkat ederseniz temizlik yapmak fiilini kullanmış ve bu sebeple çok etkili bir soru değil.

Ama bunun yerine soru şöyle gelirse "Evi pırıl pırıl, temiz bir insan olmak sizin için önemli mi ?"  bak şimdi işler değişti. Sana "temiz bir insan olmak" şeklinde bir sıfat taktı. Her insan temiz olarak bilinmek ister ve kendisine pis denmesinden hoşlanmaz. Şimdi bu soruya vereceğin cevap artık bellidir. Tabii ki ben pis bir insanım demeyeceğin için "evet temiz bir insan olmak benim için önemlidir" diyeceksin.

Hemen ardından ikinci bir soru gelir " O zaman evinizin daha temiz olması için en son teknolojiyi kullanmayı tercih edecek bir insansınız diyebilir miyiz ? " Hadi bakalım şimdi buna hayır de. Buna da evet cevabı verdikten sonra artık sana kolpa süpürgeyi satmak çok da zor olmayacaktır.

Bu sebeple birisi çok hoşuna gitse bile sana bir sıfat takarsa hemen dikkatini ver. Organize bir üç kağıt hedefi olabilirsin.

5) Gülümseme

Gülümseme bulaşıcıdır. Gülümseyen bir insan sende kısa zamanda samimiyet ve dostluk hisleri uyandırabilir. Bu sebeple gülümseyerek yapılan tekliflere ve sorulara karşı kalkanların iner.  Örneğin bir kafeye gittin ve o kafede satılan aslında beş para etmemesine rağmen çok pahalı bir kahve cinsi var. İsmi de diyelim ki "Afrika Kahvesi". Fiyatı da 30 lira.

Sen normalde böyle bir kahve içme niyetinde değilsin. Güzel bir Türk Kahvesi içmek istiyorsun. Masana gelen bir garson sana "Bugünkü özel kahvemiz "Afrika Kahvesi" ve bence siz yeni deneyimlere açık bir insana benziyorsunuz" dese.

Normalde "Yok kalsın bana bir Türk Kahvesi" dersin. Ama sana bu cümleyi söyleyen garson suratına koca ve içten bir gülümseme kondurur, gözlerinin içine bakarak bunu söylerse hele hele güzel bir kız veya yakışıklı bir erkek garsonsa hayır demen o kadar kolay olmaz.

Bazen sırf birisi kendine güzel güzel güldü diye denilen her şeyi kabul edecek kadar sevgi açı insanlar da vardır. Tavsiyem birisi sana gülümserse sen de ters davranma ona gülümse ama gülerken mantığını da çöpe atma.

Evet. Bugün paylaşacağım 5 psikolojik numara bunlar. Umarım sizlere faydalı olur.

Aklınızı ve mantığınızı sürekli açık tuttuğunuz güzel bir gün dileklerimle.

Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru

Yorumlar

  1. Birine kahve teklifi ederseniz sizi reddedebilir fakat gel oturalım da bir kahve ısmarla yahu derseniz kabul etme şansı daha yüksektir çünkü kendisini cimri veya herhangibir şekilde kötü görünmesini istemez

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...