İŞYERİNDEKİ TOKSİK İNSANLARLA BAŞA ÇIKMANIN 5 YOLU
Sevgili dostlar,
Toksik insan adını verdiğimiz ve hayattaki tek amacı başka insanları duygusal olarak manipüle ederek yönetmek olan tiplerle hem özel hem de iş hayatımızda sıklıkla karşılaşırız.
Özel hayatımıza giren toksiklerle mesafe koymak kolayken iş yaşamında bu pek de öyle olmaz. Aynı iş yerinde çalıştığın veya amirin olabilen bu tür toksiklerle mücadele etmen eğer işin psikolojik dinamiklerini bilmiyorsan bitirici olabilir.
Verdiğim Algı Yönetimi eğitimlerinde en fazla soru aldığım bu toksik insanlar meselesinde ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak sana bir kaç tüyo vermek isterim.
1) Cephaneni önceden hazırla.
Toksiklerin en büyük numarası seni kendi istedikleri ruhsal duruma sokmaktır. Örneğin sabah işe gelirsin daha uyanmadan toksik gelir "Bugün çok sinirli gözüküyorsun dün eşinle kavga mı ettin ?" der. Ya da "Çok bezgin gözüküyorsun bu iş sana zor geliyorsa seni çay servisine alalım" türü psikolojik saldırılara girişir. Burada amacı seni öfke veya yenilmişlik duygusu gibi tepkilere zorlamak ardından yönlendirmektir. Bu tür saldırılara anında cevap vermen lazımdır ama bunu kızmadan veya duygusal duruma girmeden yapman lazım. Eğer hazır cevap değilsen (bol kitap okuman gerek hazırcevaplık için) kendine önceden vereceğin yanıtlar hazırla. Örneğin "Duygusal durumumun sizin tarafından belirlenmesini kabul etmiyorum lütfen sözlerinize dikkat edin" türü ani bir kontra-laf karşı tarafı hazırlıksız yakalayacak ve inisiyatifi sana verecektir.
2) Sakin kal.
Toksikler negatif duygularla beslenir. Örneğin öfkelenmen, sinir krizine girmen, tehditler savurman veya ağlaman onların tam da istediği enerjidir. Ürettiğin enerjiyi alır sana karşı güzelce kullanırlar çünkü teflon tava kızgın yağdan korkmaz. O sebeple ilk yapacağın üzerine öfkeyle gelen bir toksiğin öfke düzeyini aşağı çekmektir. Sakin kal ve öfkeyle sana bağırdığı anda "Sizinle mantıklı bir konuşma yapabilmek için sakinleşmeniz gerekiyor, böyle bağırarak anlattığınız hiç bir şeyi anlamıyorum eğer daha sakince söylerseniz durumu anlayıp fikir üretebilirim" şeklinde bir cevapla karşıla. Böyle bir cevaptan sonra eğer öfkesini sürdürürse zayıf gözükeceği için bir çok toksik vitesi geri alır. Böylece sen de kendi öfke durumunu kontrol edebilirsin. Bazı durumlarda sakin kalmanın toksikleri daha da saldırganlaştırması mümkünse de sakin kalmakla pasif kalmak arasındaki farkı iyi ayarlayabilirsen toksiği enerjisiz bırakabilirsin.
3) Görmezden gelme taktiği uygula
Duygu durumunu bozmak için çabalayan bir toksiğin saldırılarını tamamen görmezden gelip dikkatini vermezsen etkisinden korunabilirsin. Aynen sosyal medyada yaptığın bir paylaşıma yapılan olumsuz yorumları okumazsan seni etkilemeyeceği gibi. Toksik tüm çabasına rağmen senin duygu durumunu etkileyemediğini anlarsa daha az enerji harcayacağı başka bir kurban arayışına girebilir.
4) Onları özeline sokma
Toksiklerin başka bir yöntemi de sana pohpohlamaya yaklaşmaktır. İlk başlarda "bu iş yerinde senin gibi akıllısı yok seni kendime benzetiyorum" veya "sen verilen her işi yaparsın geleceğin parlak" gibi poh pohlarla sana yaklaşır.
Sonra sana yavaş yavaş lafta çok önemli gizli bilgiler verir "bak falan filan bey geçenlerde müdürden fırça yemiş haberin olsun" veya "fişmekan fişmekan hanım senin hakkında konuşuyor ona dikkat et" gibisinden.
Bunu yapmasının sebebi dostunmuş gibi gözükmek ve onu kolladığını düşünmeni sağlamaktır. Sen de bunlara karşı ona bilgi taşımaya başlarsan paçayı kaptırdın gitti.
İkinci aşamada seni bir takım kuraldışı işlere ortak etmeye başlar "biz burada bunu hep yaparız bir kerecik yapmaktan bir şey olmaz" gibi şekillerde seni kuraldışı hatta yasa dışı işlere yönlendirir. İyice battıktan sonra da seni ilk ele veren kendisi olur.
Bu tür durumda bir toksik sana pohpoha başlarsa bunlara kulağını tıka ve başkaları hakkında bilgi verdiği zamanda "bunları neden bana söylüyorsunuz ilgilenmiyorum" diyerek savuştur. Kurallar konusunda ki tavsiyelerini de hiç bir zaman dinleme. Kısaca toksik bir insanın iyi biri olabileceği fikrini "başkalarına kötü ama bana iyi davranıyor" saçmalığını aklından çıkar. Bir akrep her zaman akreptir.
5) Toksikler her türlü saldırılarında problemin sende olduğu propagandasını yayarlar. Yani "sana kızıyorum ama suç senin beceriksizliğin" veya "zayıf olduğun için bu kadar üstüne geliyorum sırf güçlen diye" şeklinde topu her zaman senin sahana atarlar. Genel olarak da çoğu insan toksikler üzerlerine geldiği zaman kendilerini suçlar. Böyle durumlarda her zaman realist analizler yap. "Bu kişinin benden istedikleri mantıklı mı? "Görmem gereken saygıyı görüyor muyum ?" "Bu kişinin benimle ilişkisi tek yanlı ve sadece onun çıkarına mı çalışıyor ?" gibi soruları dürüstçe cevapla. Hatta güvendiğin kişilerin fikrini al. Kısacası kendini suçlama çarkından çık.
Evet dostum kısaca kullanabileceğin bazı teknikler bunlar. Bu konuda kanalımda bulunan "Kendini Koruman Gereken 5 Manipülasyon Tekniği" videomu da izleyebilirsin. Kanalda pek çok faydalı videomu da bulabilirsin.
Buyurunuz kanal
https://www.youtube.com/c/AydinSerdarKuru
Toksiklerden uzak bir hayat dileğiyle
Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
Yorumlar
Yorum Gönder