DEPREM KORKUSU NASIL YENİLİR ?
Sevgili dostlar,
Deprem ülkemizin bir gerçeği ve ne zaman vuracağı tam bilinemediği için belirsizlik üretmesi doğal ve insanların en korktuğu şeyde belirsizlik olduğu için deprem konusunda ciddi korkuların oluşması hepimizi etkiliyor. Deprem korkusu bir deprem fobisine dönüşebilir hatta bunun ismi de var "Tremophobia".
Şimdi size bu korkuyla başa çıkabilmeniz için bazı yöntemler tavsiye edeceğim. Tabi ben psikolog veya afet uzmanı değilim ama Algı Yönetimi Uzmanı olarak vereceğim bilgiler işe yarayabilir.
1) Belirsizlik insanları her zaman rahatsız etmiştir. Bu sebeple bir şeyi ilk defa deneyimlediğimiz zaman bir stres yaşarız çünkü sonuç konusunda beynimizde bir veri yoktur. Ancak aynı şeyleri defalarca yaptığımız zaman korkumuz azalır ve hele bu iş rutine dönüşürse otomatik pilotumuz devreye girer ve kendimizi rahat hissederiz. Bu sebeple yaşamdaki rutinlerimiz bize güven verir. Deprem sonrası dönemlerde günlük yaşam rutinlerinizi mümkün olduğunca korumaya çalışın. Yatma kalkma zamanlarınız, uyuduğunuz yatak, akşam belli saate izlediğiniz televizyon gibi aktiviteleri bozmayın. Rutinleriniz beyninizin belirsizlik hissini azaltacaktır.
2) Korkularınızdan utandıkça ve içinize attıkça üzerinizdeki etkisi artar. Bu sebeple her tür korkunuzu ve depremle alakalı yaşadığınız kötü hisleri yakınlarınız ve arkadaşlarınızla paylaşın. Bunları konuştukça ve sosyal destek arttıkça korkunuz ve stresinizin azaldığını göreceksiniz.
3) Korkuyla mücadele edebilmek için bedeninizin dengeli olması lazımdır. Eğer hormonal dengen bozulursa normalde iki birim hissedeceğim korkuyu elli birim hissedersin. Bu sebeple uyku düzenine dikkat et, şekerli ve karbonhidratlı beslenmekten kaçın çünkü kan şekeri oynamaları stres seviyeni yükseltir ve stresten kaynaklanan enerjiyi mutlaka spor ve hareketle bedeninden at.
4) Her tür hazırlıklı olma duygusu korkuyu azaltır ve sana kontrol hissi verir. Bir deprem durumunda neler yapacağını kağıt üstünde detaylıca planla. Bir deprem çantası hazırla. Uzmanların bu konuda verdiği önerileri incele. Kısaca kontrol edebileceklerini kontrol etmeye çalış.
5) Korkunu bastırmak için alacağın alkol ve benzeri uyuşturucular kısa vadeli ferahlama hissi verse de orta vadede stres seviyeni arttıracak ve beyninin stresle mücadele etme kapasitesini düşürecektir. Bu sebeple korktuğun zaman alkole sarılmaktan vazgeç. Bunun yerine zihnini meşgul edecek hobilere yönel.
Ek Tavsiye : Korku ve stresle mücadelende en önemli silahın zihnindir. Eğer güçlü bir zihne sahipsen korkularının hayatını kontrol etmesine engel olabilirsin. Lütfen kanalımda bulunan "GÜÇLÜ BİR ZİHNE SAHİP OLMANIN 10 YOLU" videomu dikkatli izlemeni tavsiye ederim.
İşte video burada
Hepimize mutlu ve güvenli günler dileğiyle
Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
Yorumlar
Yorum Gönder