Ana içeriğe atla

INTERNET YALANLARINI ANLAMANIN 6 YORDAMI

 



INTERNET YALANLARINI ANLAMANIN 10 YORDAMI

Sevgili dostlar, 

Uzun zamandır bir şeyler yazmıyordum şundan, bundan , falan filan sebeplerle.

Ancak Ukrayna üstüne inen Rus Ork saldırısı ve hemen eşliğinde dünyayı saran kara propaganda canımı sıktığı için bu konularda sislerin ardına biraz bakabilmenizi sağlayacak bir kaç tavsiye vermek istedim.

Sen nereden biliyorsun bunları CIA veya KGB'den emekli ajan mısın demeyin Algı Yönetimi konusunda o kadar kitaplar yazdık ufak tefek anlarız bu işlerden efendim. Bence okuyun.

 
YORDAM 1

Bir paylaşım sizde öfke, korku ve iğrenme üretiyor mu ?

Internet aleminde gördüğünüz bir paylaşım sizde yüksek oranda öfke ve "hemen paylaşmam lazım, görsünler günlerini" duygusu üretiyorsa kolpa olma ihtimali yüksektir. Özellikle öfke duygusunun kontrolü zordur efendim.

Böyle bir durumda paylaş tuşuna basmadan önce derin bir nefes alın ve haberin başka kaynaklardan doğrulanmasını bekleyin. Korkmayın eğer haber gerçekse bir kaç saat sonra da orada olacaktır hemen ateşe benzinle koşmanın alemi yok.


YORDAM 2

Bir paylaşım seni iyi hissettirip, küçük egonu pohpohluyor mu ?

Ego pohpohlamak da yalan yaymak konusunda oldukça işe yarar. Örneğin "Bu yazıyı insanlardan sadece yüzde biri arkadaşlarıyla paylaşabilir" türü bir meydan okuma oldukça işe yarayabilir. 

"Yaa demek öyle ne varmış bunda" deyip, oradaki yazıyı veya resmi düşünmeden paylaşacak antik kuntik insanların sayısı düşünemeyeceğin kadar çoktur.

"Dahi olup olmadığını anlamak için bu testi cevaplaman lazım" türü oltalar da seni hem test sayfasına hem de yalan haberleri görebileceğin bir siteye yönlendirebilir.

Bu işlerden kurtulmanın yolu böyle gazlara gelmemek ve mümkün olduğunca kendi hikayelerini ve resimlerini paylaşmayı önceliğe almaktır. Kendin pişir kendi ye. 


YORDAM 3

Bir paylaşımı ilk okuduğunda veya izlediğinde sana deli saçması gibi geliyor mu ?

Normal bir mantıkla okuduğun zaman akıl almaz gelen bir haberin yalan olma ihtimali büyüktür kendini zorlama kardeşim. Acayip bir haber gördüğün zaman hemen kaynaklara bak ama bu da yetmez kaynakları da incele. 

Örneğin ben "Kolpaçino News" diye bir haber sitesi açsam ve hemen yanı sıra "Yalan Dolan Haber Ajansı" diye başka bir site de kursam. Sonra uydurduğum habere kaynak olarak bu iki siteyi göstersem bu verdiğim haberi "kaynaklı ve doğru bir haber" yapar mı ?

Bir de dikkat et. Propagandanın sırrı bol tekrardır. Bir şey bolca tekrarlanırsa beyinciklerimiz onu gerçek olarak algılayabilir. İnanmıyorsan her gün internete "sabahları evimin karşısına UFO iniyor" diye bıkmadan usanmadan yaz. Beş on gün sonra sana inanıp temasa geçen "gazeteciler" görebilirsin.


YORDAM 4

Bir paylaşım zaten doğru olduğunu düşündüğün bir şeyi sana tekrar mı ediyor ?

Genelde doğru olduğunu düşündüğümüz fikirleri görürüz, aksine muhalif fikirleri ağzımızın tadı kaçmasın diye görmezden geliriz. Örneğin kel olmana rağmen sırma saçlı olduğuna inanıyorsan aynalarla aran pek iyi olmaz. 

Yani diyeceğim o ki bir fikir ya da haber gördüğün zaman "hah işte tam da düşündüğüm gibi" demen tesadüf olmayabilir ve tam da senin düşüncene uygun yalanlar önüne serilmiş olabilir.

Şu anda bunu yapmanın teknik olarak müthiş yöntemleri var. Bana inanmıyorsa bir sosyal medya uzmanına sor. Sabahleyin beğendiğin resimde arkadaşının yediği hamburgerin reklamının yarım saat sonra nasıl önüne düşebildiğini sana ince ince anlatsınlar.

Her zaman farklı düşünceler olabileceğini de tefekkür et derim.


YORDAM 5

Okuduğun bir haber kötü bir dille ve imla hatalarıyla mı yazılmış ?

Şimdi benim gibi imla özürlüsü kişileri saymazsak önüne konan bir haberde kullanılan dilin ilkokul iki seviyesinde ve imla hatalarıyla dolu olması sana iki şeyi gösterir.

Bir tanesi düşük eğitim seviyesine sahip biri tarafından acele yazılmış olması ki bu haberin geldiği yer konusunda sana bir fikir verebilir.

Diğeri.

İmla hatakları bilinçli bar şakilde yapiliyör olabülür.

Çünkü dostum hatalı yazılan metinler dikkatini çeker ve dikkatini çeken şeyi zihnine alırsın.


YORDAM 6

Sana çok sempatik gelen viral resim ve videolar çok mu masumdur ?

Şimdi efendim sevimli kedi, tatliş bebek veya köpeğin yanında uyuyan farecik gibi resim ve videolar çok sevilir ve bolca paylaşılır.

Bu tür viral resim ve videolar ilk başta çok masum gözükür. Ama bazen bunlar olta gibi kullanılabilir.

Örneğin "küçük bir bebeği yangından kurtarmış direnişçi asker" veya " sevimli bir sibirya kurdunun karda donmak üzere olan bir mülteciyi kurtarması" gibi tatliş hikayelerin arka planına dikkat et derim.


Evet efendim bu kadar yol yordam bence yeterli. Ama yetmez diyorsan Algı Yönetimi, Propaganda ve kişisel gelişim gibi konularda ince ince konuştuğum ve son zamanlarda pek video yüklemediğim bir kanalım var.

Bir incele derim. Sen eskilere bakarken ben yenilerini yüklerim inşallah. 

https://www.youtube.com/c/AydınSerdarKuru


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru




Yorumlar

  1. Teşekkürler kıymetli üstadım.aman yazmayı söyleşiyi bırakma olurmu👋

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni