Ana içeriğe atla

MERAKLISINA PSİKOLOJİK REÇETELER



MERAKLISINA PSİKOLOJİK REÇETELER

Sevgili dostlar,

Yavaş yavaş açık hava tımarhanesine dönen Memalik-i-Mecnuniye topraklarında bilmeniz gereken en önemli beceri Psikoloji yani İlmi-Ruhaniye konusunda hemen kullanabileceğiniz pratik bilgilerdir.

Ben de bugün sizlere tek kişilik pratik psiko-bilgiler yazı üretme atölyesi olarak her zamanki gibi bila bedel ve tamamen ücretsiz (sadece yazının sonunda ufak bir iyilik isteyeceğim) psikolojik reçeteleri sunuyorum.

Reçete 1

"Hayattan keyif alamıyorum, ne yapsam hiç bir şey keyif vermiyor hocam" diyorsan sevgili dostum bunun sebebi kendini tam olarak tatmin olmuş hissedemiyor olmandır. 

Abraham Maslow benzeri frenk ilim adamları derler ki insanların temel ihtiyaçları vardır. Bunlar karın doyurma ve cinsellik gibi fiziksel ihtiyaçlar olduğu gibi kendini güvende ve değerli hissetme gibi ruhani isteklerde olabilir.

Kısacası cebin ve kalbin boşsa sürekli bir tatminsizlik içinde olursun, bu da yaşamdan keyif almanı engeller diye buyurur Maslow ve onun izinden giden allame taifesi.

Ancak karşı görüşlerde vardır. 

Örneğin ak sakallı dedeler birliği üyeleri hatta antik Grek filozoflarının bazıları "dünya malı boştur, deniz suyu içmek gibidir, ne kadar içersen o kadar daha fazla susarsın" diye buyururlar. Kısacası mal da yalan mülk de yalan var biraz da sen oyalan taifesi bunları kafaya takmayın der. Peki ne yapalım dersen cevapları elindekine şükret, paylaş ve aldığın her nefesin kıymetini bil olacaktır. Böylece yaşamdan tatmin olmaya ve en ufak şeylerden bile keyif almaya başlarsın diye de eklerler. 

İşte durum ortada. Kafana hangisi yatıyorsa ona göre hareket et. Peki hocam senin seçimin ne dersen ben ak sakallı dedelerle antik filozofları destekliyor ve oyumu onlara veriyorum.


Reçete 2

Başka insanlarla mükemmel ilişkiler peşinde koşmayın. 

İnsan evlatları mükemmel olmadığı için mükemmel ilişkilerde doğal olarak olmayacaktır.  

"Peki hocam neden bana hep aksi ve uyumsuz tipler denk geliyor. Ne yaparsam yapayım insanlar ya beni dışlıyor ya da bir süre geçmeden kavga ediyoruz" diyorsanız bu konuda ilginç bir teori var. 

Buna göre başka insanları görme ve algılama şeklimiz bizim o anki ruh halimizle alakalı. 

Örneğin aşık olduğumuz birisi, bizim kahve içme teklifimizi kabul etti diyelim. İçinizdeki ufak siz "heeeyt be oldu bu iş, dünyayı seviyorum, kedileri seviyorum hatta hamam böceklerini bile seviyorum" moduna girer. Böylece o gün karşılaştığınız her insana da pembe gözlüklere bakarsınız.

Ama diyelim ki o gün canınız sıkkın. İşyerindeki müdürünüz "seni aptal" diyerek dosyaları kafanıza attı ve üzerinize yürüyüp bağırdı. Bu rezaleti kaldıramayıp istifa ettikten sonra evinize dönerken ki ruh halinizle gördüğünüz tüm insanları size saldırmak isteyen zombiler gibi görmeniz mümkündür.

Kısacası sürekli insanlarla problem yaşıyorsanız birazda dönüp kendi ruhsal durumlarınızı bir kontrol etmenizde büyük faydalar var derim.


Reçete 3

Her gün türlü türlü olaylar oluyor ve bunlar üzerinde de hiç bir kontrolümüz yok. 

Bir sabah kalkıyorsun dolar olmuş yirmi lira, ertesi gün bakıyorsun uzun süredir olumlu sonuçlanmasını beklediğin iş patates olmuş. Sonraki gün çocuğunun tüm derslerinden sıfır aldığını görüyorsun. Kısacası sanki tüm dünya bir olmuş senin üstüne geliyor, sen de sel sularına kapılmış bir yaprağın üstündeki karınca gibi hissediyorsun.

Böyle durumlarda gene bazı üstatlar der ki. "Olayları kontrol edemezsin ama olayları nasıl bir duyguyla karşılayacağını belirleyebilirsin." 

Örneğin olaylara "her şeyde bir hayır vardır" veya "her zorluğunun içinde bir kolaylık bulunur" felsefesiyle bakanlar aynı olaylara "her şey çok kötü hatta daha da kötü olacak"  veya " zorluklar felaketler hep beni bulur" felsefesiyle bakanlara göre  daha mutlu olacaklar ve fırtınalardan daha hasarsız çıkacaklardır. Diğerlerine gelsin depresyon hapları, gelsin ringo ringo şişeler.


Reçete 4

 Birde zihin meselesi var. Çoğu zaman dostlardan şunları duyarız "yahu benim zihin öyle bir durumdaki yüksek hıza geçmiş çamaşır makinesi gibi dönüyor da dönüyor bir türlü rahatlayıp sakinleşemiyorum, ne yapacağız hocam bul bize bir çare". 

İmdi böyle durumlarda klasik cevaplar nefes çalış, meditasyon yap falandır ama bunu söylediğimiz dostlar haklı olarak "hocam otuz tane müdürün olduğu toplantıda masanın üstüne fırlayıp meditasyon yaparsam oradan beni direkt olarak ilişiğimi kesmem için ilgili departmana gönderirler" cevabını veriyorlar.

Bu sebeple daha basit ve genel bir tavsiyem olacak. Zihniniz görüntülerle çalışır. Kontrol edilmeyen zihin sürekli ya geçmişteki görüntülere takılır veya gelecekte olacağını düşündüğü hayali senaryolara takılır. 

Örneğin bir iş mülakatına gittin ve çok iyi hazırlandığını düşündüğün mülakatta sana soru yönelten İK uzmanının bir sorusuna heyecandan saçma sapan bir cevap verdin. Yani sana "bilgisayar becerileriniz nelerdir ?" sorusu soruldu sen de "alışveriş sitelerinde indirim yakalamakta siyah kuşağım var" dedin. Aklın sıra espri yapmak istemiştin ama çok ciddi görünen İK uzmanı bu esprine gülmek bir yana dudaklarını sanki buzdolabında kokuşmuş bir yemek görmüş gibisinden büzdü.

Mülakat dönüşü eve gidene kadar tüm gün bu olay aklına takıldı. Zihnin sürekli yaptığın kötü espriyi ve mülakatı yapanın dudaklarını büzmesini sana gösterip durdu. Bu da yetmezmiş gibi mülakatı kaybettiğin haberinin sana verildiğini hatta bundan sonra da yıllarca işsiz kalıp sokaklara düşeceğini konu alan senaryoları zihnin HD kalitesinde filmler eşliğinde sana gelecek senaryosu olarak sundu. İşte böyle bir döngüye giren zihin sana uzun zaman boyunca işkence edebilecek potansiyele sahiptir. 

Peki çözüm nedir becerebilirsen oldukça basit.

Yaşadığın olayın çoktan geçmişte kaldığını ve artık kontrolünden çıktığını, İK uzmanının tepkisini yanlış yorumlamış olabileceğini belki reflüsü olduğunu, büyük ihtimal seninle yaptığı görüşmeyi bile çoktan gündeminden çıkardığını düşünebilirsen, gelecekte yaşanacak olaylar konusunda zihninin uydurduğu görüntülerin ismi üstünde uydurma olduklarını da anlayabilirsen, üstüne üstlük zihnini hep o anda bulunduğun ana odaklayabilirsen sen de elli yıllık yoga meditasyon uzmanıymış gibi zihnini sakinleştirebilirsin. 

Kısacası tüm olay zihninde bitiyor dostum. Matriks içindesin ama gerçek sanıyorsun.

Evet bugünkü püf noktalarım bu kadar.

Şimdi sıra geldi sizden rica ettiğim iyiliğe.

Efendim şu aralar You Tuberlığa merak saldım. Oturup kendi kendime kamera karşısında konuşmak sonrada kanalıma yüklemek çok hoşuma gidiyor. Hesaplarıma göre 350 bin 982 abonem olursa ve bunların hepsi tüm çıkan reklamları sektirmeden izlerse erken emekli olabiliyorum. Bir zahmet bir el atın şu hocanıza da Ege Sahillerinde balık yiyip, yüzmekle geçirsin şu fani ömrünü. 

Tek yapacağınız kanalıma abone olup tüm videoları reklamları atlamadan izlemek. Hatta bütün akrabalarınızı da abone yaparsanız çok iyi olur. Bundan çıkarınız da şudur. Hem birbirinden ilginç psikolojik bilgiler öğrenecek, hem de ilim irfana destek olup manevi bir zekat vermiş olacaksınız. Hadi bakalım güveniyorum size.

Buyrunuz kanal. Hemen şimdi kaçırmadan rezervasyonlar dolmadan tıklayın.

https://www.youtube.com/c/AydınSerdarKuru


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni