Ana içeriğe atla

FAZLA DÜŞÜNMEKTEN KURTULMANIN YOLLARI.


FAZLA DÜŞÜNMEKTEN KURTULMANIN YOLLARI.

Sevgili dostlar,

Düşünmek iyidir ama her şeyde olduğu gibi fazlası hem midenize hem de saçlarınıza zararlıdır.

Fazla düşünmek sizi hareketsiz kılar ve eyleme geçmenizi engeller. Bu da bir çok fırsatı kaçırmanıza sebep olur.

Fazla düşünmenin diğer problemli tarafı "kafada "kurma" seviyesine geçtiğiniz zaman en ufak meselelerin bile sizi depresyona ya da panik atağa sokabilecek kadar abartma potansiyeline sahip olmasıdır.

Peki bu fazla düşünme zehrinden nasıl kurtuluruz. Buyurun size en tazesinden tavsiyeler

1) Fazla düşünme başladığı anda durun ve kendinizi izlemeye alın. Şu anki viteste düşünmek sizi nasıl etkiliyor anlayın. Hangi duygularınız içinizde yavaş yavaş kabarmaya başladı dikkat edin. Eğer fazla düşünme motorunuz sizde korku ve öfke gibi duygulara sebep olmaya başlamışsa vitesi düşürmenizin tam vaktidir. Eğer devam ederseniz o yolun sonu iyi bir yere çıkmaz.

2) Oturup kumru gibi düşüneceğinize zihninize kafayı başka yere yöneltecek uğraşlar verin. Girin mutfağa daha önce yapmadığınız bir yemek yapın. Çıkın daha önce gitmediğiniz bir semtte yürüyün. Yepyeni bir hobi edinin mesela ressamlık falan öğrenin. Kısacası beyninizi meşgul edin ve düşünce sarmalından kurtulun.

3) Bunu bir çok yerde duymuşsunuzdur ama derin nefesler almak gerçekten işe yarıyor. Düşünceler sizi bunalttığı zaman şöyle bir gözlerinizi kapayın ve en az on kere derince nefesler alıp yavaşça verin. Bir deneyin bakın ne kadar güzel gelecek.

4) Büyük resmi görmeye çalışın. Genelde kafanızı taktığınız sorunların çoğu fındık kabuğunu doldurmayacak ve bundan beş sene sonra hiç bir anlam ifade etmeyecek şeylerdir. Şöyle bir durun kafanızda on sene sonrasına gidin ve şu an sizi bunalıma sokan mesele on sene sonra gerçekten o kadar önemli mi olacak karar verin. Çoğu zaman kendinizi mahvettiğiniz konunun pek de önemli olmadığını göreceksiniz.

5) İyilik yapın. Başka insanlar için iyi bir şeyler yaptığınız zaman otomatik olarak kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız. Gidin yaşlı komşunuzun market alışverişini yapın, arkadaşınızın köpeğini gezdirin, sıkıntısı olan birilerine güzel sözler söyleyin. Kısaca faydasız baykuş gibi düşüneceğinize iyi bir şeyler yapın.

6) Olumsuz düşünce mekanizmalarınızı bilin ve engelleyin. Hepimizin olumsuz düşünce mekanizmaları vardır. Bazılarımız insanlara karşı ön yargılıdır. Kimimiz hep arkasından birilerinin alay ettiğini düşünür. Yani herkesin takıntılı olduğu bir mesele vardır. Baktınız negatif mekanizmanız devreye giriyor hemen müdahale edip iyi şeyler düşünerek devreden çıkarın.

7) Kendinizi azıcık övün. Kötü kötü düşünmeye başladığınız zaman zihninize olumlu düşünce yakıtı göndermeniz gerekir. Bunu da en iyi son zamanda başardığınız şeyleri hatırlamakla yaparsınız. Oturun ve son bir kaç ayda "çok iyi yaptım" dediğiniz bir şeyler hatırlayın ve bunları yazın. Bu olayları hatırladıkça psikolojik durumunuz daha da olumlu hale gelecek ve bu da negatif düşünme sürecini etkisiz hale getirecektir.

8) Anı yaşamayı biraz da olsa öğrenin. Aşırı düşünme genelde geçmişte yaşadıklarınıza veya gelecekte olacağını tahmin ettiklerinize kafayı takma şeklinde gerçekleşir. Ama zihninizi içinde bulunduğunuz anda tutabilirseniz çoğu kötü düşüncenin buhar olup uçtuğunu göreceksiniz

9) Güvendiğiniz kişilerin fikrini sorun. Çoğu zaman kafayı içinde bulunduğumuz durumun tek bir yorumuna takarız ve aslında olayın başka yorumları olabileceğini düşünmeyiz. Başka insanların fikrini almanız normalde göremediğiniz açıları görmenize ve durumun o kadar da kötü olmadığını anlamanıza sebep olabilir.

10) Eyleme geçin. Aşırı düşünmek eyleme geçmediğiniz zaman kötü etkisini arttırır. Eyleme geçmediğiniz her dakika daha çok düşünmenize ve düşündükçe eyleme geçmemek için bahaneler üretmenize sebep olacaktır. Ayarınızı bilin ve belli bir aşamadan sonra eyleme geçin.

11) Sevdiğiniz insanlara şefkatli davrandığınız gibi kendinize de şefkat gösterin. Aşırı düşünme genelde aşırı kendini ezmeyle beraber gider. "Ben ne aptalım" şeklinde  başlayan düşünceler sizi iyi yerlere götürmez.

12) Korkularınızdan kaçıp durmayın. Korktuklarınızdan kaçtıkça ve eyleme geçmeden onlar üzerinde düşündükçe daha fazla korku bataklığına gömülürsünüz ve ejderhaya dönüşen korkular sizi yutar. Korkularla başa çıkmanın en güzel yolu üzerlerine gidip onları kucaklamaktır.

13) Yardım isteyin. Sorunlarınızı kendi kendinize düşünerek çözemezsiniz. Eyleme geçmeniz önemlidir. Ama girdaba iyice girmişseniz güvendiğiniz insanların veya profesyonellerin yardımını isteyin. Yaşam yolunda insanlar birbirlerine destek oldukça ilerleyebilirler.

14) Son olarak linkini vereceğim "Kafa Nasıl Rahat Olur" videomu atlamadan ve sonuna kadar dikkatle izleyin. Gerçekten dikkatle izlerseniz faydasını görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=EidxTRrpWKU


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...