Ana içeriğe atla

COOL VE KALİTELİ İNSAN NASIL OLUNUR ?


Sevgili dostlar,


Toplum önüne "Algı Yönetimi Uzmanı" gibisinden acayip bir ünvanla çıktığınız zaman size bazı acayip soruların gelmesi de doğal oluyor.


Bu sorulardan bir tanesi "Sayın hocam ben çok cool ve etkileyici biri olmak istiyorum. Bu konuda bana ipuçları verebilir misiniz ?" sorusu.


Tabi böyle bir soruya "Değerli kardeşim ben Cool İnsanlar Türkiye Temsilcisi değilim ki, hoş öyle çok cool biri de sayılmam" cevabını veremiyorsunuz tabi.


Bu sebeple bu konu hakkında bir kaç şey yazıp çizmem belki iyi olur diye düşündüm.


Öncelikle "Cool" olmak veya etkileyici olmak genelde her dönemin kültürel şartlarına göre değişen bir durumdur.


Orta çağlarda çok etkileyici görünen bir şövalye bugüne gelse büyük ihtimal senede bir kez yıkandığı ve demir zırhının elli metre çevresine müthiş bir koku salgılayacağı için hiç de "cool" olmazdı.


Ya da 18.yüzyıl Fransasından bayanların hayranlıkla baktığı bir asilzadeyi bugüne ışınlasak yüzündeki elli karış makyaj, rimelli gözleri , parfümlü peruğu ve kilotlu çorabıyla ilgi çekici dururdu ama eski hayranlıklar sürermiydi bilinmez.


Çok uzağa gitmeyelim 1940'lı yıllardan acayip karizmatik bir adamı jilet gibi takım elbisesi, briyantinli geriye taranmış saçları ve kocaman fötr şapkasıyla bugüne getirsek bazıları tarafından dedelerine benzetilebilir.


Kısacası bu cool olma meselesinin dış görünüşle alakalı kısmı biraz problemli.


Ancak gerçekten cool ve kaliteli bir erkek olmanın hiç değişmeyen kuralları da vardır.


Bu kuralların aslında cinsiyetle de alakası yoktur ama soru "cool erkek" kapsamında geldiği için bu şekilde yazacağım. Siz erkek kelimesinin yerine kadın yazarsanız çok da farklılık olmaz.


Peki nedir bunlar derseniz işte şunlardır.


Cool erkek bencil ve egoist değildir. Kendine tapmaz. Başkalarının da tapmasını istemez. Kendi çıkarından önce başkalarının çıkarını düşünür.


İnsanların kendisine davranmalarını istemediği şekilde başkalarına davranmaz. Kendine söylense üzüleceği hiç bir sözü başkalarına sarf etmez.


Karizmatik ve cool erkek yaptığı sporla, bedenindeki kaslarla , giydiği kıyafetlerle, altındaki arabasıyla ve oturduğu evle övünmez. Her ne iş yapıyorsa bunu bir şişinme vesilesi yapmaz.


Parasını israf etmez ve lüks peşinde koşmaz. İhtiyacından fazlasını yakınlarından başlayarak etrafıyla paylaşır. Beş yüz binlik arabaya parası olsa bile binmez onun yerine elli binlik arabaya biner ama kendine açılan elleri de boş çevirmez.


Karizmatik erkek güzel konuşur. Ağzından küfür ve aşağılayıcı söz çıkmaz. Kimseyi sözleriyle, gözleriyle ve elleriyle taciz etmez.


Cool adam kavga dövüşten kaçabildiği kadar kaçar. Kendisine korkak dense bile fiziksel tehdit ve şiddete başvurmaz. Ancak çok zorda kalır ve kendisiyle sevdiklerinin canı tehlikeye girerse bileğini kullanır, onu da kararında ve ustaca yapar.


Karizmatik ve Cool adam Sosyal Medya üzerinden "ben ne kadar önemliyim, popülerim, zenginim, güçlüyüm ve sert erkeğim" şeklinde propaganda yapmaz.


Bazılarının bir sosyal medya hesabı bile yoktur.


Cool erkek okumaya, yazmaya ve bilgiye önem verir. Bilgiye ve bilgiliye saygı gösterir. Eğitime değer verir. Cehaleti övünülecek bir şey olarak görmez.


Cool adam her tür ahlaksızlıktan kaçar. Ahlaksız eylemleri, güçlü olmak şeklinde algılamaz tam tersine bunları zayıflık olarak görür.


Cool adamın en büyük özelliği bıraktığı sakal bıyık, altındaki araba veya cebindeki para değil güvenilir ve emin bir insan olmasıdır.


Cool adamın sözü senettir. Boşa konuşmaz. Konuştuğu zaman dediğini yapar. Yalan kavramı onun hayatında yoktur.


Cool erkek kendinden zayıfları ezmez. Tam tersine onları kollar. Hem kadınlara hem erkeklere saygılı ve kibar davranır. Gerçek gücün başkalarına değil kendi egosuna söz geçirmek olduğunu bilir.


Cool erkek derin düşünür ve olaylara hikmetli bakar. Dünyayı korkak bir çocuğun gözlerinden değil, yetişkin ve olgun bir insanın sakinliğiyle seyreder.


Dev bir evrensel sistem içinde belli bir zaman aralığında güzel ve faydalı işler üretmek için buralarda olduğunu bilir.


Öfkelendiği zaman bastırmayı, şehvetini ve hırslarını kontrol etmeyi ve bencillik kendisini zorladığı zaman onunla başa çıkmayı iyi bilir.


Akşam yatağına yattığı zaman gün içinde diğer insanlara ne kadar faydalı olduğunun analizini yapar, hataları varsa düzeltmek için kendine söz verir.


Cool ve alfa bir erkek etrafında bulunan tüm canlılara zarar vermemek için elinden geleni yapar. Ne kimsenin hakkını yer , ne doğayı kirletir. Ne bir insana ne de bir hayvana el kaldırır. Etrafına korku değil güvenlik duygusu yayar.


Kısacası Cool erkek olmanın yolu aslında gerçek bir insan olabilmekten geçer.


Bu saydıklarımı yapanlar veya yapmaya çalışanlar Cool Erkek ve Cool Kadın olma yolundadır diyebiliriz.


Cool ve kaliteli bir insan olma yolculuğunuzda başarılar dilerim.


Sevgilerimle


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SANAL KUMAR: PARA DEĞİL DOPAMİN OYNUYORSUN

SANAL KUMAR: PARA DEĞİL DOPAMİN OYNUYORSUN Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak uzun zamandır yazı yazmıyordum; “yazının devri bitti” diye kendimi videoların ışığına kaptırmıştım. Sonra içimdeki yazar çıktı, yakama yapıştı ve klasik cümleyi kurdu: “Kes sesini.” (Evet, yine yazıyoruz.) Bugün konu şu: Yakın çevreme kadar dalgaları vuran sanal kumar pandemisi. Pandemi diyorum çünkü otobüste yanına oturan amcadan tut, kafede kapüşonunu geçirip telefona gömülmüş liseliye kadar… çok kişi aynı şeye bakıyor: ekrandaki o “bir tur daha” düğmesine. Ve burada mesele “ahlak” değil. Bu yazı ahlak dersi değildir; kimseye “ben sizden daha akıllıyım/ahlaklıyım” diye vaaz verecek bir özgüven deliliğim yok. Benim derdim şu formül: bağımlılık + toplu kandırma + toplu çöküş. Şimdi bilimsel yerden gidelim; ama sıkıcı akademik dil de yapmayalım. (Okurken esneme refleksi olanlar için… evet, seni görüyorum.) I) OLUŞUM MEKANİZMALARI a) Beynin ödül sisteminin ele geçirilmesi (değişken pekiştirme) Bak dostum, sa...

TELEFONUNU SIK DEĞİŞTİRMEYEN İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ

  TELEFONUNU SIK DEĞİŞTİRMEYEN İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ sevgili dostlar, geçenlerde düşündüm. bazı insanlar vardır, telefon firması daha yeni modelin tanıtım videosunu yayınlarken kredi kartını çıkarmaya başlar. kamera artık geceleri ayın üzerindeki kraterleri de çekiyormuş. işlemci yüzde 14 daha hızlıymış. telefonun köşeleri geçen senekinden 0,7 milimetre daha yuvarlakmış. arkadaşımız hemen heyecanlanır: “abi bu başka olmuş.” bir başka insanın elinde ise dört senelik telefon vardır. ekranında ufak bir çizik. pil eskisi kadar iyi değil. kamerası yeni modeller kadar şahane değil. sorarsınız: “telefonu değiştirmeyi düşünmüyor musun?” cevap: “niye değiştireyim? çalışıyor.” işte bu “çalışıyor” kelimesi benim ilgimi çekti. çünkü mesele her zaman para değil. parası olduğu halde telefonunu yıllarca kullanan insanlar da var. ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak biraz araştırdım. meğer telefonunu sık değiştirmeyen insanların davranışının arkasında oldukça ilginç psikolojik sebepler olabiliyo...

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ HAYATIMIZA NASIL SOKULDU ?

  Sevgili dostlar, Yaz bitmek üzere. Yaz demek de güneş gözlüğü demek. Ama eskiden sadece gözlerimizi güneşten korusun diye taktığımız şu basit gözlükler, zaman içinde milyarlarca dolarlık bir sektöre dönüştü. Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki güneş gözlüğü artık yaz kış dinlemeden kullanılan bir aksesuar oldu. Geçen gün otobüste gidiyorum. Neredeyse benim dışımda herkes güneş gözlüğü takmıştı. Bir anda kendimi binlerce kara merceğin altında incelenen ufak bir kurbağa gibi hissettim. Bir de bunların kötü tarafı şu: Karşındaki insanın nereye baktığını da anlayamıyorsun. Dolayısıyla hepsi sana bakıyormuş gibi geliyor. Peki bu iş nasıl başladı? Şimdi ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak konuya bir bakalım. **1) Üretim devrimi: Lüksü ucuzlatmak** 1929 senesine kadar güneş gözlüğü denen mesele daha çok zenginlerin ulaşabildiği bir şeydi. Çerçeveler fildişi, kaplumbağa kabuğu ve elle işlenmiş metaller gibi pahalı malzemelerden yapılıyordu. Yani öyle herkesin gidip alacağı bir şey değil...