Ana içeriğe atla

ETKİLİ BİR İNSAN OLMANIN YOLLARI


Sevgili dostlar,

Etkili lafı sözü dinlenen bir insan olmak herkesin içinde yatan aslandır ama birçok insan bunu pek itiraf etmek istemez. Ama gene de etkili bir insan olmak, etkisiz eleman bir insan olmaktan her zaman çok daha iyidir.

Etkili insan olmak hedefine giden kalıcı ve geçici yollar vardır. Kalıcı yolları birazdan anlatacağım ancak geçici yollara birkaç örnek vermek isterim.

Çok zengin olmak sizi geçici olarak etkili bir insan yapar. İnsanlar para koparabilme umuduyla size dünyanın en sevilen kralı ya da kraliçesi gibi davranırlar. Ancak bu durum geçicidir ve paranız bittiği an etkiniz de biter.

Devlette, siyasette ve büyük firmalarda üst düzey yönetici olmak da sizi geçici olarak etkili bir insan yapabilir. İnsanlar sayenizde iş bulmak, işlerini korumak veya karlı ihaleler almak umuduyla sizi her gördüklerinde yerlere yatıp türlü dalkavukluklar yaparlar. Ancak bu durum geçicidir ve pozisyonunuzu kaybettiğiniz an etkiniz de biter.

Vuran, kıran, döven ve öldüren bir suç makinesi olmak da sizi geçici olarak etkili bir insan yapabilir. İnsanlar canlarının korkusuyla sizin her dediğinizi ikiletmeden yaparlar. Ancak bu durumda geçicidir çünkü suç makinelerinin sonu genelde pek hayırlı olmaz.

Peki, hocam gerçekten etkili bir insan olmak için neler yapabiliriz derseniz. İşte emek ve çalışma isteyen kalıcı yolları anlatmaya sıra geldi diyebiliriz.

1) Harekete geçin.
Oturduğunuz yerden etkili bir insan olmanız imkansızdır. Yeni deneyimler edinmek, yeni insanlarla tanışmak, kendinizi geliştirmek ve her gününüzü bir önceki günden daha aktif yaşamanız lazım. Miskin ve hareketsiz insanlardan pek etkili sonuçlar çıkmaz. Kısacası kalkın artık o oturduğunuz yerden ve harekete geçin.

2) İyi bir dinleyici olun.
Çok konuşup bağırıp çağırmak etkili olmak demek değildir. İnsanları etkilemek için önce çenenizi kapatıp dinlemeyi öğrenmeniz gerekir. Dinleyerek diğer insanların düşüncelerini ve ihtiyaçlarını öğrenerek onlarda samimiyet duygusu oluşturursunuz.

3) Tutarlı Olun.
Söylediklerinizle yaptıklarınız birbirini tutsun. Bir şeyi yapacağınızı veya yapmayacağınızı söyledikten sonra artık eğilip bükülmeyin. Beyaz yalan diye bir şey olmadığını iyice anlayarak önce kendinize sonra da diğer insanlara karşı dürüst olun. Tutarlı ve güvenilir olmanız diğer insanların size güvenmesini ve sözlerinizi daha dikkatli dinlemelerini sağlayacaktır.

4) Empati duymayı öğrenin.
Diğer insanların duygularını ve kişiliklerini önemsemeyen ve onlara saygı duymayan insanlar etkili olmazlar, sadece insanların onlara karşı duydukları geçici korkuyu etkili olmakla karıştırırlar. İletişim kurduğunuz tüm insanları gerçekten anlamaya ve onların yerine kendinizi kısa sürelerle de olsa koyabilmeyi öğrenmeniz, insanlar üzerinde büyük bir etki kurmanızı sağlayacaktır.

5) Çözüm insanı olun.
İnsanların ezici çoğunluğu sürekli her şeyi eleştirir, çünkü eleştirmek kolaydır. Çok az sayıda insan gerçekten üretmeye ve sorunları çözmek için somut bir şey yapmaya uğraşır. Banyo musluğunun damlamasından şikayet etmek yerine kolları sıvayıp tamirata girişmek lazımdır. Çözüm insanı olduğunuz zaman sorunların götürüldüğü, danışılan bir insan olursunuz ve etkiniz sorunları çözdüğünüz oranda artar.

6) Sorumluluk üstlenin.
Her ne yapıyorsanız yapın, yaptığınız şeylerin iyi veya kötü her sonucunu üstlenin. Sadece başarılı hallerde ortalarda “ben yaptım, ben yaptım” diye gezen, ama başarısızlıkta “hep başkalarının yüzünden benim suçum yok” diyerek kaçan insanlardan olmayın. Sorumluluk almanız ve bunu göstermeniz insanların size güvenmesini ve liderliğinizi kabul etmelerini sağlayacaktır.

7) Vasat ve Sıradan olmayın.
Yaptığınız şey her neyse onun en iyisini yapmaya çalışın ve standartlarınızı sürekli yükseltin. Büfede karışık sandviç bile yapıyor olsanız önce semtinizin en iyi sandviç ustası olmaya çalışın. Bunu becerdiğiniz zaman şehrinizin hatta ülkenin en iyisi olmayı hedefleyin. Bu kadar basit bir işte bile standartlarınızı sürekli yükseltir ve sıradan insanlardan olmayı kabul etmezseniz, kendinizi bulacağınız yerlere siz bile şaşırırsınız.

8) Sürekli kendinizi geliştirin.
Çalışmak ve uyumak dışındaki tüm zamanınızı kendinizi geliştirmekle geçirin. Yeni şeyler öğrenin, her sene kendinize daha önceden bilmediğiniz bir beceri katın. Okuyun, dinleyin ve izleyin. Kendinizi sürekli geliştirmeniz etrafınızın da dikkatini çekecektir ve birçoğu mıknatıs gibi size çekileceklerdir.

9) Hırs ve İhtirasla yürüdüğünüz kendinizden daha büyük bir hedefiniz olsun.
Hırsı ve cesareti olmayan insanlar sürekli “hırs kötüdür” şarkısını söylerler. Hırs insanın içinde yanan ve her türlü gelişimin fitilini yakan bir ateştir. Bugün kullandığınız ve hayatınızı yaşanılır hale getiren neredeyse her şey hırslı insanların türlü saldırılara, alaycılıklara ve zorluklara karşı inatla direnerek icat edip ürettikleri eserlerdir. Hırsı olmayan muhallebi gibi insanlardan ortaya genelde süslü laflardan başka somut bir şey çıkmaz çünkü ilk zorlukta vaz geçerler.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
www.serdarkuru.com
https://www.facebook.com/algiyonetimi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni