RESTORAN MENÜLERİ VE ALGI YÖNETİMİ
Her sektörde olduğu gibi yemek sektöründe de özellikle restoran işletmeciliğinde Algı Yönetimi uygulamalarının çok etkin kullanılabileceği ve müşteri psikolojisinin yönlendirilebileceği birçok alan vardır ve bunlardan en önemlilerinden birisi de müşterinin önüne koyduğunuz menülerdir.
Menüler kullanılarak yapılan Algı Yönetimi taktiklerine birkaç örnek vermem gerekirse.
1) İnsanlar önlerine konulan menüleri kitap gibi baştan sona okumazlar. Bir müşteri önündeki menüyü eline alarak çok hızlı bir şekilde gözleriyle taramaya başlar ve bu gözle tarama aşamasının süresi yapılan bilimsel araştırmalara göre çok kısadır. Bu da demek oluyor ki restoranların müşteriyi etkilemek ve onun sipariş sürecini yönlendirebilmek için çok az süresi vardır. Bu sebeple menünün rahat okunabilir ve özellikle başlıkların dikkat çekici olması önemlidir.
Her restoran menüsünde o mekanın işletmecisinin özellikle satmak istediği hazırlaması basit, malzemesi ucuz ve kar oranı yüksek ürünler bulunur. Menüde uygulanacak Algı Yönetimin amacı müşteriyi bu ürünleri sipariş etmeye yönlendirmektir. Burada uygulanabilecek birçok teknikten bir tanesi menü sayfasında yiyecek ve içecek isimlerini yatay bir şekilde alt alta sıralamak ve satmak istediğiniz ürünleri sayfanın en başındaki ve en sonundaki maddelere yazmaktır. Bunun sebebi insan gözü bir sayfada yatay şekilde yazılmış metinleri tararken genelde en tepedeki ve en sondaki metine odaklanır ve ortada yazılanlar pek dikkatini çekmez. Hızlı şekilde menüyü tarayan bir müşterinin aklında kalacak olan ürünler sadece sayfanın en başındaki ve en sonundaki ürünlerdir.
2) Bir müşteri menüyü ilk olarak eline alıp gözüyle sayfayı taramaya başladığı anda bilimsel araştırmalara göre gözün ilk başladığı yer sayfanın sağ üst köşesidir. Buraya pazarlamak istediğiniz en pahalı yemeğinizi dikkat çekici bir grafik eşliğinde koyarsanız büyük bir avantaj sağlamış olursunuz. Çünkü müşterinin beyni sayfanın geri kalanındaki tüm yemekleri ilk gördüğü ve menüde çekici bir şekilde sunulmuş yemekle kıyaslayacak ve ister istemez o yemek “gözüne daha hoş “ gelecektir. Tabi burada kullanacağınız grafiğin çizilmiş bir grafik mi yoksa bir fotoğraf mı olacağı işin püf noktasıdır. Sağ üst taraftaki bu avantajlı bölge menünün şekline ve sayfanın büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Burada uygulanabilecek başka bir teknik de menü üstünde kullanılacak bir takım özel şekil ve grafiklerle müşterinin gözünün ilgili bölgeye bir defadan fazla çekilmesinin sağlanmasıdır.
3) Menü üzerinde satışını yapmak istediğiniz ürünlere müşterinin dikkatini çekebilmek için bir takım “göz mıknatısı” uygulamaları kullanılabilir. Bunlar dışarıdan çok masum gözüken bir takım kutucuklar, geometrik şekiller ve yuvarlaklardır. Bazı durumlarda ürünün isminin yazıldığı harf puntosundaki hafif bir değişiklikte göz mıknatısı olarak kullanılabilir. Burada amaç müşterinin dikkatini sizin istediğiniz ürünler üzerinde toplamak ve seçimini kendi özgür iradesiyle yaptığını sanmasını sağlamaktır. Tabi işin gerçeği müşteri belli yemeklerin çok güzel olabileceğine dair fikrini menü üzerinde kullanılan göz mıknatısları sayesinde edinmiştir. Mesela menüde gördüğü yemek hakkında hiçbir fikri olmayan bir müşterinin bazen yanındakilere “bu yemek çok güzele benziyor” yorumunda bulunmasının esas sebebi budur.
4) Menülerin rengi de önemlidir. Her renk insan zihninde farklı bir duygu uyandırır. Kırmızı ve Mavi renklerin belli tonlarının kullanılması müşterinin iştah seviyesini arttıracak ve menüde gördüğü yemekleri olduğundan daha lezzetli algılamasını sağlayacaktır. Tabi renklerin kullanılması bu kadar basit ve kolay değil. Mesela egzotik yemeklere sahip lüks bir restoranın kullanacağı rengin tonuyla daha çok et yemekleri üzerine uzmanlaşmış bir restoranın kullanacağı renk tonu aynı olmaz. Burada renkler bilinçsizce kullanılırsa yarardan çok zarar görülür.
5) Menüde yemek fotoğraflarının kullanılması çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu fotoğrafların yerine göre ve etkili bir oranda kullanılmasıdır. Mesela aşırı fotoğraf kullanılan bir menü o restoranın imajının müşteri tarafından ucuz ve kalitesiz olarak algılanmasına sebep olabilir. Bu sebeple lüks bir restoran menüsünde fotoğraf kullanılması pek tavsiye edilmez. Menüde kullanacağınız fotoğrafların genelde her sayfada bir tane olması ama o tek fotoğrafın çok bilinçli bir yere konumlandırılması gerekmektedir. Fotoğrafın yerindeki en ufak bir yanlışlık müşterinin tüm sayfadaki yemekleri beğenmemesine sebep olabilir. Fotoğraf yerine kullanılabilecek güzel çizilmiş grafiklerde son derece olumlu bir etki yaratacaktır.
6) Menüde satışa sunulan ürünlerin isimleri ve kullandığınız kelimelerde Algı Yönetiminde büyük önem taşır. Mesela sadece “biftek” kelimesi kullanmak yerine “İtalyan usulü özel Modena bifteği” kelimelerinin kullanılması müşterinin zihnini çok daha farklı etkileyecektir. İnsan duyularına hitap eden “ipeksi, kekik kokulu” gibisinden kelimelerde son derece etkili olur. Kısacası yemek isimlerinde yapılacak özel oynamalarla son derece etkin sonuçlar alınması mümkündür. Bu tür özel etkisi olan kelimelere birkaç örnek daha vermem gerekirse “ev yapımı”, “organik” veya “geleneksel” gibi kelimeleri verebilirim. Kısacası bir menüde sadece “ıspanak” yazılmasıyla “organik ıspanak” yazılması arasında çok ciddi psikolojik farklar vardır.
7) Bazı durumlarda yemeğe insansı bir dokunuş katmakta onu satılan bir ürün olmaktan çıkarıp müşterilere daha samimi ve sıcak gelebilecek bir algıya sokabilir. Örnek verecek olursam menüde sadece “Baklava” yazılması yerine “Hacı Ömer Ustanın Geleneksel Baklavası” kelimelerinin kullanılması müşterilerde bambaşka etkiler yaratacaktır. Burada bazen belli mekan ve yer isimleri de kullanılabilir. Örnek olarak “Yayla Peyniri” veya “Köy peyniri” gibi bizde samimi algı oluşturacak mekan isimlerinin ürünle birleştirilmesi de müşteri algısını etkileyebilir.
8) İnsanlar lezzetli yemekleri yemekten çok hoşlanırlar ancak para ödemek kimsenin hoşuna gitmez. Bu sebeple eğer menüde fiyatlar yazılacaksa en azından para biriminin yazılmaması veya çok küçük yazılması müşterinin psikolojik olarak ürün fiyatını olduğundan daha az algılamasına sebep olacaktır.
9) Menüdeki fiyatlar konusunda kullanılacak bir başka Algı Yönetimi tekniği de fiyatları alt alta dizmek yerine sayfanın çeşitli yerlerine dağıtmaktır. Eğer fiyatları alt alta yazarsanız müşteri otomatik olarak en ucuz fiyatı aramaya başlayacaktır. Bunun yanı sıra tek bir ürünü astronomik ve mantık dışı bir fiyatla menüde büyükçe göstermek ve diğer ürünlerin fiyatlarını daha küçük puntoyla yazmak da oldukça etkilidir. Müşterilerin zihinleri otomatik olarak diğer ürünlerin fiyatlarını bu astronomik fiyatla kıyaslayacak ve diğer ürünler onlara normalden daha ucuz gelecektir.
10) Yemeklerin yanına fiyatların yazılmasında 150 TL gibi bütünsellik algısı yaratan sayılar yerine 143 TL gibi rakamlar kullanmanız müşterinin beyninde çok daha farklı etki yapar. Genel olarak tüm fiyatlarda en sonda sıfır sayısından uzak durmakta büyük fayda vardır.
Restoranların sadece menülerini konu alan bazı basit ve bilinen Algı Yönetimi taktiklerinden bir kısmı bunlardır. Bunun dışında bir restoranın konumundan , duvara konulan resmine kadar kullanılabilecek yüzlerce faktör vardır. Algı Yönetimi eğitimi almış bir restoran işletmecisi veya yöneticisi rakipleri ile rekabette kendisine büyük avantajlar sağlayacak ve o restoranı ağzına kadar müşteriyle doldurabilecek yüzlerce farklı teknik kullanabilir.
Her ticari faaliyet insan psikolojisi ve onları ikna etmek üzerinedir. İnsanların kararlarını etkileyebilen işletmeler kazanırken buna önem vermeyen işletmeler kaybedecektir.
Algılar Duyguları ve Duygular Kararları etkiler.
Algı Yönetimi Eğitimleri için :
AYÇA KURU AKADEMİ
https://aycakuru.com.tr/
Tel: 0554 280 44 84
Yorumlar
Yorum Gönder