Ana içeriğe atla

İNOVASYON AŞAĞI İNOVASYON YUKARI

Bu aralar en kıl olduğum kelimeler listesinin üst sıralarında "inovasyon" kelimesi gelmekte. İçinde İnovasyon kelimesi geçen seminer,kurs,eğitim ve haberden afedersiniz ama bana artık gına geldi.

Bu İnovasyon denilen İngilizceden bozma kelimeye bizim dilimizde "Yenileşim" denir. Yani dünyanın değişen koşullarında türlü icatlar,buluşlar ve sistemler ortaya koyarak uyum sağlamak ve öne geçmektir.

Peki çok güzel ancak "Başımıza yeni icat çıkarma" sözünün atasözü olarak benimsendiği bu ülkede inovasyon konulu seminerler,kurslar falan açarak bu işlerin altından kalkabilirmiyiz onu bir düşünelim.

Bir kere insan kendini kandırmaya çok müsait bir yaratıktır. Şimdi tüm dünyadan ama özellikle Amerika ve Uzakdoğu'dan şakır şakır yeni icatlar,buluşlar her gün hayatımıza girerken bizler de oturup "aaa çok güzel hadi bizde inovasyon yapalım toplayın arkadaşları bir seminerde bunu konuşalım" demekle bu işler olmaz ne yazık ki.

Yeni icatlar,yeni buluşlar ve yeni fikirler insanların özgürce düşünebildikleri,gelecek korkularının olmadığı ve tüm sistemin yeni düşünceleri ön plana çıkarıp onlara fırsatlar sunduğu ülkelerde ortaya çıkar.

Tüm eğitim sisteminin ilkokuldan doktoraya kadar size verilen bir takım bilgileri harıl harıl ezberleyip kağıda şekilli bir halde dökmek üzerine kurulduğu,öğrencilerin testlere sınavlara hazırlanmaktan yarış atından bile beter hale döndüğü,gerek derslerde gerek normal hayatta en küçük farklı bakış açısı veya yorumun bile cezasız kalmadığı; Cehaletin ama daha kötüsü okumuş cahillerin etrafta kol gezdiği ve tüm sistemleri kendilerine göre dizayn ettikleri,fikir hakkı,telif ve patent gibi şeylerin kesinlikle uygulanmadığı ve ürettiğiniz her tür fikrin rahat rahat çalınabildiği,okunmayan,yazılmayan ve analiz yapılmayan bir ülkede ;

İnovasyon falan olmaz hiç kimse kendini kandırmasın.

Bill Gates,Steve Jobs ve Zuckerberg gibi yeni fikirleriyle dünyayı değiştiren insanlar bu ülkede olsalardı acaba ne olurlardı bir düşünmek lazım. Bu insanları yenilikçi yapan sadece kendi zekaları değil o ülkelerdeki total gelişmişlik ve fikirlerini hayata geçirmelerini sağlayan sistemlerdi. Bill Gates acaba Windows programını hayata geçirebilmek için,Steve Jobs Apple bilgisayarı için ve Zuckerbergde Facebook fikri için bizim bankalara veya devlet kurumlarına gitse beş kuruş kredi alabilirlermiydi çok merak etmişimdir.

Yani inovasyın için bir yeni bir fikriniz olması yetmez benim evimin köşesindeki kahvede oturan amcaların da sorsanız süper fikirleri vardır ancak gelin görün ki fikirlerinizi destekleyen yasal altyapı ve en önemlisi para olmadan o fikirlerin soğan kabuğu kadar değeri yoktur.

Toparlarsam. Bir ülkenin ciddi yasal ve altyapı problemleri varsa,o ülkede özellikle insanların özgürce farklı fikirler oluşturabilecekleri bir hava solunmuyorsa ve genel olarak okumak,yazmak ve düşünmek insanların hayatlarının bir parçası değilse isterseniz yılın her günü Türkiyenin her tarafında inovasyon seminerleri,kursları,toplantıları düzenleyin ve gazetelerinizi inovasyon haberleriyle doldurun hiç bir dişe dokunur yeniliği hayata geçiremezsiniz.

Şu İnovasyon laflarını artık bıraksak ve biz ülkemizi toptan bir şekilde nasıl kalkındırırız onu düşünsek çok daha gerçekçi olacaktır.

Sevgilerimle

www.serdarkuru.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...