Ana içeriğe atla

Zıt Kutuplar Birbirini Çeker mi ?




Sevgili dostlar,

Bir süre ara verdiğim Algı Yönetimi yazılarıma ufaktan vakit buldukça yeniden başlamam galiba iyi olacak.

Yazıların kesilmesinin sebebi tüm enerjimi son kitabım "Zihin Tetikçileri - Propaganda ve Algı Yönetimi" kitabına ayırmam oldu. İlk kitabım "Zihin Tetikçileri - Algı Yönetimi" beğenilince bunu bir seri haline getirmeye yayınevimle karar verdik. 

İkinci kitap için oldukça uğraştım ama ortaya iyi bir şey çıktı sanıyorum, en azından ilk kitabı okuyup beğenenler ikincisinin ondan daha iyi olduğunu söylüyorlar ki bu son derece sevindirici.

Eğer iki kitabı da okumadıysanız bu pandemi döneminde kendinize yapacağınız en iyi yatırımdır diyebilirim.

Şimdi gelelim bugünkü yazı konusu nereden çıktı meselesine.


Geçenlerde arkadaşlarımdan bir tanesiyle görüntülü konuşma yaparken bana ortak bir erkek tanıdığımızın evlendiğini söyledi. 

Arkadaşımın evlendiği hanımefendiyi daha önceden tanıdığım için bu duruma son derece şaşırdım. 

Şaşırmamın sebebi değerli hanımefendinin kişilik yapısı olarak erkek arkadaşımdan oldukça farklı ve ters yapıda olmasıydı.

Bu terslik o kadar fazlaydı ki sanki birisi domates sevse diğeri domatesin yüzünü bile görmek istemezdi.

Bu gelişmeye yorumum dışımdan "çok sevindim" oldu ama içimden "inşallah beraberlikleri sürer" dedim.

Benim yüzümün bozulduğunu gören arkadaşım bunun sebebini sorunca yeni çiftimizin bariz olan ters karakter yapılarından bahsettim. 

Bana cevabı hemen şu oldu " Serdar hocam biliyorsun zıt kutuplar birbirini çeker" 

Şimdi kendisine bu sözün tüm psikoloji bilimine ve gerçekliğe aykırı olduğunu söylesem üstelik bu kavramın tamamen Algı Yönetimiyle insanlara kabul ettirildiğinden dem vursam tatsızlık çıkacaktı. 

Kendisine "tabi tabi öyledir hayırlısı" dedim ve konu kapandı.

Ancak bu yanlış bilginin ve bu konudaki pek bilinmeyen Algı Yönetimi operasyonun sonuçlarının insanlar için büyük mutsuzluklar üretebileceğini düşünerek huzursuz oldum ve konu hakkında bir video çekeyim dedim.

Normalde son zamanlarda görüşlerimi yazıdan çok kendi Aydın Serdar Kuru You Tube kanalımdan paylaştığım için ilk refleksim kamerayı açmak oldu. Ancak daha sonra uzun zamandır yazı yazmadığımı ve bu önemli konunun da yazıyı hak ettiğini düşündüm. Hem de yazı daha kolay paylaşılabilir ve daha fazla insana ulaşabilirdi. Yani eğer bu yazının önemli olduğunu düşünürseniz ve faydalanırsanız lütfen paylaşın derim. Çünkü güzel işlerin aracısı olmak çok iyidir.

Neyse gelelim konumuza

Evet dostlar aşk ilişkilerinde hatta her tür insani ilişki de zıt kutuplar birbirini asla çekmez. 

Bunun tersi görünen istisna durumlar olabilse de bunlar kısa süreli bozuk durumlardır. Uzun vadeli olmaları çok nadirdir.  Bu nadir durumlarda genelde bir şekilde zıt başlayan ilişki, zaman geçip taraflar birbirlerine benzedikçe uzamıştır. Ancak insanların değişmesi zor olduğundan bu tür durumlar pek yaygın değildir.

Sosyal Psikoloji alanında ve insan ilişkileri konulu yapılmış bir çok deney şunu ispatlanmıştır. 

İnsanlar kendilerini benzeyenlere sempati duyarlar ve uzun süreli ilişkiler kurarlar. 

Yani Amerikalıların değişiyle "Aynı tür kuşlar aynı sürüde uçarlar" 

Deneylerin ortaya koyduğu husus şudur ki benzer karakter özelliklerine, gelir seviyesine ve kültürel yapıya ait çiftlerin ilişkileri daha dengeli ve uzun süreli olurken farklı hatta birbirine ters özelliklere sahip çiftlerin ilişkileri daha dengesiz ve kısa süreli oluyor. 

Tabii bilimde kesin doğrular yoktur ama alınan sonuçların ezici çoğunluğu bu yöndedir.


Yani "Zıt Kutuplar Birbirini Çeker" lafı kulağa hoş gelmektedir ama hiç bir sağlam bilimsel dayanağı yoktur.

Peki bu iş madem böyledir hatta kendi hayatımızda etrafımızdaki ilişkilerden gözlediğimiz de bu yöndedir, bu acayip fikir nereden musallat oldu insanların başına.

Hemen cevabını vereyim. Tabii ki Algı Yönetimi

Doğru bildiğiniz bir sürü yanlışın arka planında olduğu gibi bu yanlış fikrin arka planında da başarılı bir Algı Yönetimi çalışması vardır. (Zaten bu sebeple sürekli insanları bilinçlendirmek için uzmanı oldğum Algı Yönetimi konusunda kitaplar yazıp, videolar çekip, eğitimler vermeye çalışıyorum çünkü bilmediğiniz bir silaha karşı direnme şansınız yoktur)

Peki bu iş nasıl yapıldı.

İlk olarak Algı Yönetiminin "Gerçeklik Üretme" kuralı devreye sokuldu. Araç tabii ki başta sinema sonra da televizyondu.

Hikaye örgüsü daha uzun sürsün ve etkileyici olsun diye birbirinden son derece farklı erkek ve kadınların önce birbirlerinden nefret ettikleri daha sonrada delice aşık oldukları ana temasını içeren türlü film ve dizi önünüze sunuldu. 

İnsan beyni çok etkilendiği film ve dizileri gerçek zannetmeye meyilli olduğu için hayal gücüne dayanan bu olgu sanki gerçekmiş gibi sizi etkiledi. 

Yani normal hayatta bırakın aşk yaşamayı karşılıklı iki kelime bile etmeye tahammül edemeyecek karakterler ekranda birbirlerine delicesine bağlanınca milyonlarca insan bunun "gerçek" olduğunu düşündü. 

Algı Yönetiminde buna "Gerçeklik Üretme" denir.

İkinci olarak her insanda sanal bir eksiklik duygusu vardır.  Aslında her birimiz farklı ve tam olsak da sanki bir şeylerimiz eksikmiş gibi gelir. 

Bu bağlamda sahip olmadığımız kişilik özelliklerine sahip diğer insanlar ilgimizi çekebilir. 

Örneğin siz içe dönük bir insansanız dışa dönük insanlar size çekici gelebilir. 

Ancak bu uzaktan bir beğenidir. Gerçekten de dışa dönük bir insanla yaşamaya kalkarsanız tüm düzeniniz ve yaşam şekliniz alt üst olacağı için bu beraberlik fazla sürmez. 

Ya birbirinize benzemeniz (ki çok zordur) ya da bu işi bitirmeniz gerekir. 

Aksi takdirde içe dönük bir erkek normal olarak evinde müzik dinleyip kitap okumak isterken sürekli kendisine "beni hiç gezdirmiyorsun" diye eleştiri getiren ve normal olarak sıkılan dışa dönük bir kadının radyasyonuna maruz kalabilir.

Ancak Algı Yönetimi bu eksiklik duygusunu kullanmış ve hayali filmlerde "farklı ama birbirini tamamlayan" çift olgusunu uydurmuştur. 

Filmler ve dizilerde mutsuz yaşamları "eksik parçasını" bulduğu zaman tamamen değişen karakterler gerçek yaşamda da bunun olabileceğine sizi inandırırlar.

Burada bir konuyu netleştirelim. 

Tamamen birbirine benzer insanlar sıkıcı bir yaşam sürebilirler. Az oranda farklılık olması sağlıklıdır. 

Örneğin çiftlerin biri telefonla konuşmaktan hoşlanıyor ve sürekli arkadaşlarıyla saatlerce süren telefon görüşmeleri yaparken diğeri sosyal medyadan hoşlanıyor olabilir. Burada benzerlik tam değildir ama ortak bir payda vardır "iletişim kurma isteği".  

Bu denklem dengelidir. 

Ama aynı denklemde çiftlerden biri telefonla konuşmaya bayılırken diğeri telefonun sesinden bile rahatsız oluyorsa orada problem var demektir.

Toparlarsam her tür insani ilişkiler benzerlikler ve bunun ortaya çıkardığı sempati duygusu üzerinden ilerler. Az oranda farklılık sağlıklı olsa bile genel olarak bir benzeşim lazımdır. Özellikle de çocukluğun geçtiği aile yapısı ve kişiliği etkileyen ilk faktörler son derece önemlidir.

Örneğin aylık geliri dört bin lira olan bir ailede yetişmiş adamla, aylık geliri üç yüz bin lira olan ailede yetişmiş kadının hayata tüm bakışları farklı olacaktır. 

Böyle bir beraberlik ilk başlarda "masalları" hatırlatsa da çoğu zaman ve son tahlilde atalarımızın "davul bile dengi dengine" sözü haklı çıkacaktır.

Sevgilerimle

Not: Algı Yönetimi taktikleri konusunda geniş bilgi edinmek isteyenler kitaplarımı inceleyebilir. Daha geniş bir eğitime ilgi duyanların da bana mesaj atmasında fayda vardır. Unutmayın bir oyunun kurallarını bilmiyorsanız ne kadar zeki ve becerikli olursanız olun maçı kazanmanız zordur.




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni