Ana içeriğe atla

Zıt Kutuplar Birbirini Çeker mi ?




Sevgili dostlar,

Bir süre ara verdiğim Algı Yönetimi yazılarıma ufaktan vakit buldukça yeniden başlamam galiba iyi olacak.

Yazıların kesilmesinin sebebi tüm enerjimi son kitabım "Zihin Tetikçileri - Propaganda ve Algı Yönetimi" kitabına ayırmam oldu. İlk kitabım "Zihin Tetikçileri - Algı Yönetimi" beğenilince bunu bir seri haline getirmeye yayınevimle karar verdik. 

İkinci kitap için oldukça uğraştım ama ortaya iyi bir şey çıktı sanıyorum, en azından ilk kitabı okuyup beğenenler ikincisinin ondan daha iyi olduğunu söylüyorlar ki bu son derece sevindirici.

Eğer iki kitabı da okumadıysanız bu pandemi döneminde kendinize yapacağınız en iyi yatırımdır diyebilirim.

Şimdi gelelim bugünkü yazı konusu nereden çıktı meselesine.


Geçenlerde arkadaşlarımdan bir tanesiyle görüntülü konuşma yaparken bana ortak bir erkek tanıdığımızın evlendiğini söyledi. 

Arkadaşımın evlendiği hanımefendiyi daha önceden tanıdığım için bu duruma son derece şaşırdım. 

Şaşırmamın sebebi değerli hanımefendinin kişilik yapısı olarak erkek arkadaşımdan oldukça farklı ve ters yapıda olmasıydı.

Bu terslik o kadar fazlaydı ki sanki birisi domates sevse diğeri domatesin yüzünü bile görmek istemezdi.

Bu gelişmeye yorumum dışımdan "çok sevindim" oldu ama içimden "inşallah beraberlikleri sürer" dedim.

Benim yüzümün bozulduğunu gören arkadaşım bunun sebebini sorunca yeni çiftimizin bariz olan ters karakter yapılarından bahsettim. 

Bana cevabı hemen şu oldu " Serdar hocam biliyorsun zıt kutuplar birbirini çeker" 

Şimdi kendisine bu sözün tüm psikoloji bilimine ve gerçekliğe aykırı olduğunu söylesem üstelik bu kavramın tamamen Algı Yönetimiyle insanlara kabul ettirildiğinden dem vursam tatsızlık çıkacaktı. 

Kendisine "tabi tabi öyledir hayırlısı" dedim ve konu kapandı.

Ancak bu yanlış bilginin ve bu konudaki pek bilinmeyen Algı Yönetimi operasyonun sonuçlarının insanlar için büyük mutsuzluklar üretebileceğini düşünerek huzursuz oldum ve konu hakkında bir video çekeyim dedim.

Normalde son zamanlarda görüşlerimi yazıdan çok kendi Aydın Serdar Kuru You Tube kanalımdan paylaştığım için ilk refleksim kamerayı açmak oldu. Ancak daha sonra uzun zamandır yazı yazmadığımı ve bu önemli konunun da yazıyı hak ettiğini düşündüm. Hem de yazı daha kolay paylaşılabilir ve daha fazla insana ulaşabilirdi. Yani eğer bu yazının önemli olduğunu düşünürseniz ve faydalanırsanız lütfen paylaşın derim. Çünkü güzel işlerin aracısı olmak çok iyidir.

Neyse gelelim konumuza

Evet dostlar aşk ilişkilerinde hatta her tür insani ilişki de zıt kutuplar birbirini asla çekmez. 

Bunun tersi görünen istisna durumlar olabilse de bunlar kısa süreli bozuk durumlardır. Uzun vadeli olmaları çok nadirdir.  Bu nadir durumlarda genelde bir şekilde zıt başlayan ilişki, zaman geçip taraflar birbirlerine benzedikçe uzamıştır. Ancak insanların değişmesi zor olduğundan bu tür durumlar pek yaygın değildir.

Sosyal Psikoloji alanında ve insan ilişkileri konulu yapılmış bir çok deney şunu ispatlanmıştır. 

İnsanlar kendilerini benzeyenlere sempati duyarlar ve uzun süreli ilişkiler kurarlar. 

Yani Amerikalıların değişiyle "Aynı tür kuşlar aynı sürüde uçarlar" 

Deneylerin ortaya koyduğu husus şudur ki benzer karakter özelliklerine, gelir seviyesine ve kültürel yapıya ait çiftlerin ilişkileri daha dengeli ve uzun süreli olurken farklı hatta birbirine ters özelliklere sahip çiftlerin ilişkileri daha dengesiz ve kısa süreli oluyor. 

Tabii bilimde kesin doğrular yoktur ama alınan sonuçların ezici çoğunluğu bu yöndedir.


Yani "Zıt Kutuplar Birbirini Çeker" lafı kulağa hoş gelmektedir ama hiç bir sağlam bilimsel dayanağı yoktur.

Peki bu iş madem böyledir hatta kendi hayatımızda etrafımızdaki ilişkilerden gözlediğimiz de bu yöndedir, bu acayip fikir nereden musallat oldu insanların başına.

Hemen cevabını vereyim. Tabii ki Algı Yönetimi

Doğru bildiğiniz bir sürü yanlışın arka planında olduğu gibi bu yanlış fikrin arka planında da başarılı bir Algı Yönetimi çalışması vardır. (Zaten bu sebeple sürekli insanları bilinçlendirmek için uzmanı oldğum Algı Yönetimi konusunda kitaplar yazıp, videolar çekip, eğitimler vermeye çalışıyorum çünkü bilmediğiniz bir silaha karşı direnme şansınız yoktur)

Peki bu iş nasıl yapıldı.

İlk olarak Algı Yönetiminin "Gerçeklik Üretme" kuralı devreye sokuldu. Araç tabii ki başta sinema sonra da televizyondu.

Hikaye örgüsü daha uzun sürsün ve etkileyici olsun diye birbirinden son derece farklı erkek ve kadınların önce birbirlerinden nefret ettikleri daha sonrada delice aşık oldukları ana temasını içeren türlü film ve dizi önünüze sunuldu. 

İnsan beyni çok etkilendiği film ve dizileri gerçek zannetmeye meyilli olduğu için hayal gücüne dayanan bu olgu sanki gerçekmiş gibi sizi etkiledi. 

Yani normal hayatta bırakın aşk yaşamayı karşılıklı iki kelime bile etmeye tahammül edemeyecek karakterler ekranda birbirlerine delicesine bağlanınca milyonlarca insan bunun "gerçek" olduğunu düşündü. 

Algı Yönetiminde buna "Gerçeklik Üretme" denir.

İkinci olarak her insanda sanal bir eksiklik duygusu vardır.  Aslında her birimiz farklı ve tam olsak da sanki bir şeylerimiz eksikmiş gibi gelir. 

Bu bağlamda sahip olmadığımız kişilik özelliklerine sahip diğer insanlar ilgimizi çekebilir. 

Örneğin siz içe dönük bir insansanız dışa dönük insanlar size çekici gelebilir. 

Ancak bu uzaktan bir beğenidir. Gerçekten de dışa dönük bir insanla yaşamaya kalkarsanız tüm düzeniniz ve yaşam şekliniz alt üst olacağı için bu beraberlik fazla sürmez. 

Ya birbirinize benzemeniz (ki çok zordur) ya da bu işi bitirmeniz gerekir. 

Aksi takdirde içe dönük bir erkek normal olarak evinde müzik dinleyip kitap okumak isterken sürekli kendisine "beni hiç gezdirmiyorsun" diye eleştiri getiren ve normal olarak sıkılan dışa dönük bir kadının radyasyonuna maruz kalabilir.

Ancak Algı Yönetimi bu eksiklik duygusunu kullanmış ve hayali filmlerde "farklı ama birbirini tamamlayan" çift olgusunu uydurmuştur. 

Filmler ve dizilerde mutsuz yaşamları "eksik parçasını" bulduğu zaman tamamen değişen karakterler gerçek yaşamda da bunun olabileceğine sizi inandırırlar.

Burada bir konuyu netleştirelim. 

Tamamen birbirine benzer insanlar sıkıcı bir yaşam sürebilirler. Az oranda farklılık olması sağlıklıdır. 

Örneğin çiftlerin biri telefonla konuşmaktan hoşlanıyor ve sürekli arkadaşlarıyla saatlerce süren telefon görüşmeleri yaparken diğeri sosyal medyadan hoşlanıyor olabilir. Burada benzerlik tam değildir ama ortak bir payda vardır "iletişim kurma isteği".  

Bu denklem dengelidir. 

Ama aynı denklemde çiftlerden biri telefonla konuşmaya bayılırken diğeri telefonun sesinden bile rahatsız oluyorsa orada problem var demektir.

Toparlarsam her tür insani ilişkiler benzerlikler ve bunun ortaya çıkardığı sempati duygusu üzerinden ilerler. Az oranda farklılık sağlıklı olsa bile genel olarak bir benzeşim lazımdır. Özellikle de çocukluğun geçtiği aile yapısı ve kişiliği etkileyen ilk faktörler son derece önemlidir.

Örneğin aylık geliri dört bin lira olan bir ailede yetişmiş adamla, aylık geliri üç yüz bin lira olan ailede yetişmiş kadının hayata tüm bakışları farklı olacaktır. 

Böyle bir beraberlik ilk başlarda "masalları" hatırlatsa da çoğu zaman ve son tahlilde atalarımızın "davul bile dengi dengine" sözü haklı çıkacaktır.

Sevgilerimle

Not: Algı Yönetimi taktikleri konusunda geniş bilgi edinmek isteyenler kitaplarımı inceleyebilir. Daha geniş bir eğitime ilgi duyanların da bana mesaj atmasında fayda vardır. Unutmayın bir oyunun kurallarını bilmiyorsanız ne kadar zeki ve becerikli olursanız olun maçı kazanmanız zordur.




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop...

KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA

  KIŞKIRTMA VE SOSYAL MEDYA Sevgili dostlar, Sosyal medya hepimizin yaşamına çok önemli faydalar katsa da yüz binlerce insanın aynı zamanda kışkırtılması konusunda kötü niyetlilere büyük imkanlar sunmaktadır. Tarihte daha önce olmayan psikolojik araçlar kullanılarak insan grupları istenen amaçlar doğrultusunda yönlendirilebilmektedir ve eğer bu araçların kullanıldığı insanlar rasyonel olarak gelişmemiş, eğitim seviyesi düşük ve duygusallığa yatkın bir grupsa bu araçlar daha da etkin olmaktadır.  Şimdi uzmanlık alanım olan Algı Yönetimi açısından ne tür araçlar kullanıldığına bir bakalım  Duygusal Tetikleme (Emotional Triggering) Korku ve Öfke: İnsanların korku ve öfke gibi güçlü duygularını harekete geçiren içerikler paylaşılır. Örneğin, tecavüz veya saldırı gibi korkunç olayların detayları abartılarak ya da çarpıtılarak verilir. Burada mesele insanların en temel duygularından birisi olan korku ve buna bağlı olarak öfkeyi tetiklemektir. Öfke duygusu beynin rasyonel düşünc...

MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI

  MANİPÜLATÖR KİŞİLİKLERİN TİPİK DAVRANIŞLARI  Sevgili dostlar, Ailenizin Algı Yönetimi uzmanı olarak, hayatınızı zehir eden manipülatör insansıların bazı tipik davranışlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece kendinizi koruyabilir ve midenizi delinmekten, saçınızı ağarmaktan kurtarabilirsiniz. Manipülatif kişiliklerin tipik davranışları, genellikle kontrol etmek, kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla başkalarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını acımasızca etkilemeye yöneliktir. Bu tür kişiler, başkalarını manipüle etmek için çeşitli psikolojik taktikler kullanırlar. Bu taktikleri bilmezseniz, oltaya takılmış balık gibi kıvranır durursunuz. İşte manipülatif kişiliklerin tipik davranışlarını psikolojik maddeler şeklinde açıklıyorum; vatana millete hediyem olsun: 1. Ana Manipülasyon Taktikleri Gaslighting: Kişinin gerçeklik algısını sorgulamasına neden olacak şekilde yanlış bilgi verme veya olayları çarpıtma. Örneğin, "Bu olayı hiç hatırlamıyorum, sen uyduruy...