Ana içeriğe atla

MAYMUNLAR VE ADALET

 


MAYMUNLAR VE ADALET

2003 senesinde Sarah Brosnan and Frans de Waal isimli iki zeka fışkıran bilim insanı acayip bir deney yaptı.

Buna göre iki tane dişi kapuçin maymunu ayrı kafeslere kondu. 

Kapuçin maymunu denen bu şirin arkadaşlara üzüm ve salatalık dilimleri vermeye başladılar. 

İlk senaryoda maymunlar birbirlerini göremeden kafeste kös kös otururken uzatılan üzüm ve salatalık dilimlerini afiyetle yediler. Bir problem çıkmadı.

İkinci senaryoda bilim insanları maymunların birbirlerini görebilmelerini sağladılar. Bu vaziyette maymunun birine salatalık ve üzüm verilmeye devam edilirken diğerine sadece salatalık dilimi verildi. Sadece salatalık dilimini alan maymun yan kafesteki diğer maymuna üzüm de verildiğini görünce kıyameti kopardı. Hakkını alabilmek için kafesi yumruklamaya ve bağırmaya başladı.

Bu ilginç deney Internette var biraz araştırırsanız bulursunuz linki özellikle vermiyorum çünkü armut piş ağzıma düş kitlesini beslemekten sıkıldım.


Hocam bunlar maymun ne olmuş yani derseniz. 

Bir örnek daha

Psikologlar Peter Blake ve Katherine McAuliffe tarafından yedi farklı ülkede yapılan başka bir deney de ilginçtir.

Bunlar yaşları dörtle on beş yaş arasında değişen farklı ülkelerden yüzlerce çocuğa bu deneyi uyguladılar. Buna göre iki çocuk bir masaya karşılıklı oturtuldu. Önlerinde tavandan iple asılmış birer tabak kondu. Deneyciler başladılar tabaklara şeker koymaya. Ancak dağıtım hep adaletsizdi.

Bir çocuğun önündeki tabağa dört şeker konurken diğerine on şeker kondu. Çocuklar da bunu gördü.

Bundan sonra çocuklara eğer şekerleri kabul ediyorlarsa tabağa bağlı yeşil ipi çekmeleri ve şekerleri önlerine düşürüp afiyetle yemeleri, yok eğer kabul etmiyorlarsa tabağa bağlı olmayan ve boşta duran kırmızı ipi çekmeleri söylendi.

İşte size sonuç. Her ülkeden yüzlerce sabi sübyan. Yaşları dört de olsa yaşları on beşte olsa kendilerine daha az şeker verildiğini gördükleri zaman kırmızı ipe sarılıp teklifi reddettiler. 

Şekersiz kalırım gene de istemem dediler.

Yani sevgili dostum ister maymun olsun ister minicik çocuk adaletsizlik ve torpil hemen algılanarak buna tepki veriliyor.

Maymunlar ve çocuklar bunlara tepki veriyor da koca koca insanlar salak değil ya.

Dünyadaki herhangi bir ortamda, bu ortam ister Amazon ormanları olsun ister Himalaya dağlarının tepesi, yolsuzluk ve torpili gören insanlar buna tepki verir. Tepki veremezse gitmenin yollarını arar. Gitme imkanı yoksa kendini salar ve uyuşturur. Bir şeyler yapıyormuş gözükür ama hareketsiz kalır.  

O yüzden demişlerdir ki atalarımız "adalet mülkün temelidir"

Bir ailede, bir mahallede , bir işyerinde ve bir ülkede mutluluk ve gelişmenin kaynağı ne bilimdir ne sanat. Ne çok çalışmaktır ne akıllı olmak. Medeniyet ve gelişmenin temel sırrı adalettir. 

Adalet direği yıkıldı mı geri kalan her şey de çökmeye başlar. Tüm kutsal kitapların ana fikri ve tek cümlelik özeti de adalettir. Kutsal Kitaba göre yaşamak için otuz beş cilt tefsir okumanıza gerek yoktur adil olun yeterlidir. Adalet nedir hocam derseniz o da basittir.

Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma yeter.

Bu anlattıklarıma inanmıyorsanız gidin Kapuçin Maymunlarına sorun.

Onlar daha iyi bilir.

Sevgilerimle

Not : Peki hocam madem öylede bizler maymundan daha akıllıyız ne yapacağız derseniz önce sizi sürekli kandıran Algı Yönetim tekniklerine karşı kendinizi korumayı öğreneceksiniz. Maymundan farkın olacak.

Bunun yolu da bilgi.

Bilgi istiyorsan iki tane kitap yazdım tanesi bir karışık tost parası değil işte linki

https://www.kitapyurdu.com/yazar/aydin-serdar-kuru/221783.html

Okumak güzelde izlemek de harika olur diyorsan al sana saatlerce bu konularda konuştuğum You Tube kanalı hem de bedava. Bir tuşa bas abone ol.

https://www.youtube.com/c/AydınSerdarKuru/videos

Yok ben bunları yapmam diyorsan buna Kapuçin maymunları bile güler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni