Sevgili dostum,
Türkiye’de hayatının birçok döneminde karşına başarılı olman gereken testler çıkacaktır ve bu testlerde başarılı olman hayatının gidişatını belirleyecektir. Bir takım algı teknikleri kullanarak girdiğin testlerde daha başarılı olman mümkündür işte sana birkaç tavsiye.
1) Sürekli tekrar yapman, bilgileri kısa dönemli hafızadan uzun dönemli hafızaya geçirmene yardımcı olur. Bu sebeple bıkmadan usanmadan çalıştığın bilgileri sürekli tekrar et ve beyninin uzun dönemli hafızasına geçir.
2) Bazı bilgileri hatırlamak için Alfabenin çok kullanılan harfleriyle şifreler oluştur. Mnemonik denilen bu yöntemle büyük çaplı bilgileri kısa harf şifrelerine indirgeyerek test sırasında kolayca hatırlayabilirsin.
3) Çalıştığın konuları gerçekten merak etmeye ve ilgi duymaya çalış. Beyin ilgi duyduğu konularda daha çok öğrenir.
4) Hatırlamak istediğin bilgileri etrafındaki yakın aile veya arkadaşlarının isimleriyle eşleştir. Bu isimler beyninde daha sık kullanılan alanlarda yer aldığı için onlarla eşleştirdiğin her bilgi test sırasında daha kolay aklına gelecektir.
5) Her zaman aynı yerde ders çalışma çünkü beynin rutine girerse öğrenme kapasitesi düşer. Aynı odanın farklı yerlerinde ya da tamamen birbirinden farklı mekanlarda ders çalışarak beyninin rutine düşmesine engel ol.
6) Sınava çalışma döneminin “geçici” olduğunu ve “başarılı bir sınavdan” sonra eğlence ve mutluluğun seni beklediğini kendine sürekli telkin et, bu şekilde beynini daha etkin odaklayabilirsin.
7) Zihinsel olarak yorulduğun zaman çalışmayı tamamen bırakmak yerine sadece hafiflet. Örneğin çalışman gereken metinleri hafifçe gözden geçirerek oku. Uzun dinlenme araları verdiğin çalışma dönemleri beyninin öğrenme seviyesini düşürecektir.
8) Öğrenmen gereken bilgileri yüksek sesle kendi kendine oku. Böylece beyninin hem görsel hem de işitsel merkezlerini uyararak öğrenme seviyeni arttırabilirsin. Yapabileceğin başka bir teknik de öğrenmen gereken bilgileri başka bir arkadaşının sana yüksek sesle okumasıdır. Böylece bu bilgiler beyninde kendi sesinin dışındaki bir sesle eşleşeceği için beyinde depolanma etkisi artacaktır.
9) Olumsuz düşünceli ve sana sürekli “başaramayacağız” ya da “çok zor bu iş” türünden telkin yapan arkadaşlarını etrafından uzaklaştır. O arkadaşını ne kadar seversen sev yaptığı sürekli negatif telkinler bilinçaltını etkileyerek seni başarısızlığa sürükleyebilir.
10) Öğrenmenin yavaşladığını hissettiğin anda hemen kısa süreli spor hareketleri yap,derin nefesler al ve bol su iç. Böylece kan dolaşımındaki oksijen miktarını arttırıp dolaşımını hızlandırarak beynine yeni enerji gönderebilirsin. Tüm gün hareketsiz ve havasız bir odada yapacağın çalışmalar beyninin öğrenme kapasitesini düşürecektir.
Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
Yorumlar
Yorum Gönder