Ana içeriğe atla

ZARA İŞİNİN ALTINDAKİ FARE YENİĞİ



Önce haberimize bir bakalım.

http://www.hurriyet.com.tr/unlu-markanin-elbisesinden-fare-cikti-40280304

Efendim habere göre Amerikada ünlü bir markadan kendine elbise alan Amerikalı hanım kızımız kendini bir kaşıntı alınca elbiseyi kontrol etmiş ve şok geçirip bayılmış çünkü efendim elbisenin astarından minik ve ölü bir fareciğin pençeleri gözüküyormuş.Tabi hemen kıyameti koparmış ve ünlü firmayı dava etmiş. Firmada panik olmuş ve durumu inceleyeceklerini söylemiş.

Dikkat ederseniz haberde firma kimdir,nedir hiçbir bilgi yok.Haberdeki resimdeki marka kısmı da itinayla kapatılmış.

Şimdi işin daha bir detayı için size aynı olayı anlatan yabancı bir haber link'i veriyorum

http://gothamist.com/2016/11/14/zara_rat_dress_lawsuit.php

Bu verdiğim linkteki haber olayı daha da açıklığa kavuşturuyor ve bahsedilen firmanın hanımların ülkemizde de çok sevdiği Zaranın Amerika bayisi olduğunu anlıyoruz.

Şimdi benim takıldığım esas nokta firma değil, paylaştığım resimden de görebileceğiniz gibi söz konusu içine fare kaçmış elbisenin etiketinde koca bir "Made in Turkey" yazması. Her ne kadar ülkemizde bu resim bu şekilde kullanılmıyorsada tüm dünya bu etiketi ve fareciğin pençesini şu anda aynı karede görüyor.

İşte sevgili dostlar Algı Yönetiminin başladığı an tam da bu andır. Negatif imajlar hedefteki marka veya ülkeyle aynı çerçeve içinde kullanılır ve insanların bilinçaltına o "Made in Turkey" yazısı ve içinden fare pençesi çıkan elbisenin imajı kazınır.

Bu olayda bir Algı Yönetimi olmaması ve gerçekten bir farenin her nasılsa o elbisenin içine girerek onlarca kontrol ve ütülerden geçip nedense hiç farkedilmeden Türkiyedeki fabrikadan taa Amerikalara kadar gitmesi ihtimali tabii ki vardır ama bence bu çok düşük bir ihtimal. Bu olayın özellikle kurgulanmış olma olasılığı bana çok daha kuvvetli ve mantıklı gözükmekte.

Dikkatimi çeken bir diğer ilginç noktada bu fareli elbiseyi satın alıp daha sonrada olayı patlatan Amerikalı kızcağızın kimliğidir.
Bahsi geçen hanımın ismi Cailey Fiesel önce bir Linkedin profiline bakın.

https://www.linkedin.com/in/cailey-fiesel-0a0aab6a

Şimdi dikkat ederseniz güzel ve bakımlı bir bayan ancak şöyle bir özgeçmişini incelerseniz orada "Creative Artist" - "Multimedia" ve "Sosyal Medya" geçmişi ve becerileri göreceksiniz. Yani Cailey kızımız her ne hikmetse reklamcılık ve sosyal medya işlerinin tam göbeğinde. Olayın kurgu olabileceği ihtimalini arttıran detaylardan biriside bu.

Peki gerçekte ne oluyor derseniz fikrim şudur.

İhtimal 1 : Gerçekten minik bir fare Türkiyede elbisenin astarının arasına girdi ve bir çok kontrolden ve işlemden farkedilmeden geçerek taa Amerikada güzel bayan Cailey hanımın bacağına kadar ulaştı. Düşük olsa da bu bir ihtimal

İhtimal 2 : Birileri özellikle Amerikan ve dünya pazarında İspanyol kökenli Zara'ya ciddi bir kazık atmak istiyor. (Bizim firmalarımızı da uyarmak isterim bu şekil basit Algı operasyonlarıyla milyon dolarlık kazıkları çok rahat yersiniz ama nedense ben bu firmalara gelin sizin ilgili personelinizi bu tür saldırılara karşı eğiteyim dediğim zaman bin dereden su getirilir ve pintilik yapılır sonra da böyle bir kazık yenince oturulur ağlanır.)

İhtimal 3 : Bu işin hedefinde çok kapsamlı bir Algı Yönetimi saldırısıyla Türk Tekstili olabilir. Bu tip saldırılarda önce dikkat çekici bir olayla insanların algısı bir yere yönlendirilir ve daha sonra istenilen mesaj olayın içinden çıkartılarak sunulur.

Eğer durum böyleyse saldırı şu an daha başlangıç aşamalarında diyebiliriz çünkü ilk olarak insanlara içinden fare çıkan elbiseyi konuşturacaklar ama hemen ardından elbisenin geldiği yerin Türkiye olduğu teması ön plana sürülerek "Fareli elbise - Türk tekstili" imajı yaratılmaya çalışılacak ve bir farenin özellikle hanımlarda yaratacağı tüm olumsuz duygulara zihinlerde Türk tekstili üzerine yüklenecektir.

Böyle saldırıları engellemenin en temel yolu saldırı daha başlangıç aşamasındayken deşifre etmektir. İşte eğer böyle bir durum varsa şu anda ediyorum. (Tabi bu paylaşımım ne kadar fazla insanımız tarafından paylaşılırsa o kadar iyi olacaktır) eğer bu işin başında rakibin ne yapacağını anladığımızı ortaya koyabilirsek ikinci aşamaya geçmezler ve bu olay basit bir haber olarak gündemden bir kaç günde kayar gider.

Şu an benim konu hakkında gördüğüm budur umarım basit bir magazin haberidir ve çabuk gündemden düşer ama Türk tekstiline dolayısıyla ekonomisine yönelik bir saldırının ilk ayağını oluşturuyorsa acil önlemler almamız gereklidir.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru.
www.serdarkuru.com

Yorumlar

  1. Merhaba Serdar Bey,
    Yazınız için teşekkürler. Ben KSU Tekstil Mühendisliği Bölümünde çalışmakta olan bir akademisyenim. Kanımca başımıza gelen sizin 3.ihtimal olarak bahsettiğiniz Türk Tekstiline yönelik bir algı operasyonunun yapıldığıdır. Size BBC'de çıkmış yine ülkemiz tekstiline yönelik bir haber linki gönderiyorum. http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-37748847

    Selamlarımla
    Yasemin Korkmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yasemin hanım inceleyeceğim. Sevgilerimle

      Sil
  2. Tekstil sektörüyle alakalı son bir ayda çıkan diğer bir habere de dikkat çekmek gerek.

    Child refugees in Turkey making clothes for UK shops
    http://www.bbc.com/news/business-37716463

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler. Sevgilerimle

    YanıtlaSil

  4. Teşekkürler Koçluk ile alakalı çok güzel bilgiler vermişsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni