Ana içeriğe atla

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM


KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM 

Sevgili dostlar,

Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim.

Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş.

Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ

Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu senin gölge yanındır.

Kendi gölgemizle yüzleşmek, onu kabul etmek ve anlamak ilk adımdır. 

Günlük hayatta, belki de yoğun bir iş gününde veya bir aile toplantısında stres altındayken kendini gözlemle. 

Bu durumlarda hangi yönlerin daha belirgin olduğunu fark et ve onları kabullen.

Yani stres arttığı zaman çekilmez bir mendebur oluyorsan ilk olarak bunu kabullenmekle başla. Ne alakası var ben hiç de öyle olmam falan deme.

2. GÖLGENLE DİYALOG KUR 

Gölgenle diyalog kurmak, onu anlamak ve yönetmek için önemli bir adımdır. 

Kendine, "Neden bazı durumlarda bu şekilde hissediyorum veya tepki veriyorum?" diye sor. Bu, gölgenin seni nasıl etkilediğini anlamana yardımcı olabilir.

Kısacası stresliyken sigortaların kolay atıyor ve sağa sola saldırıyorsan bunu mutlaka analiz et. 

Evinde bir köşeye çekil ben bugün neden böyle davrandım ve hangi durumlar beni bu şekilde tetikliyor diye düşün. Hatta en güzeli bir günlük tut ve davranışlarını aşama aşama yaz. Bu kendinle yüzleşme duruma hakim olmak için atabileceğin en önemli adımdır. Bunu yapmazsan yüz sene yaşasan gene aynı hareketleri yapmaya devam edersin.

3. GÖLGENDEN ÖĞREN

Gölgenden öğrenmek, kişisel gelişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Gölgen, genellikle korkuların ve belirsizliklerini yansıtır. Bu duyguları anlamak ve üzerinde çalışmak, sana kendi korkularınla nasıl başa çıkacağını öğretebilir. 

Belki bir sunum yaparken veya bir projeyi bitirirken mükemmeliyetçilik veya başarısızlık korkusu hissediyorsun ve bu duygular senin saçma sapan davranmana sebep oluyor. Kısacası kendinde beğenmediğin her hareketinin altında yatan temel bir duygu vardır eğer bunu doğru analiz edersen çözüme gidersin. 

Örneğin bende aile duygusu yüksektir bu sebeple eğer işimle alakalı bir konuda beni eleştirirsen güler geçerim ama ailemle alakalı tek bir ima bile yapsan cehennem olup tepene yağma seviyesine çok hızlı geçebilirim. Gölgemin bu özelliğini bildiğim için tetiklenebileceğim durumlardan kendimi koruyabilirim veya şu anda bu yüzden sinirleniyorum analizini yapabilirim. Sana da kendini tanımanı tavsiye ederim.

4. GÖLGENİ KABUL ET 

Herkesin bir gölgesi vardır ve bu, insan olmanın bir parçasıdır. Kendini olduğun gibi kabul etmek, kendine olan sevgi ve saygını artırabilir. Belki de bir toplantıya giderken veya yeni insanlarla tanışırken sosyal anksiyete hissediyorsun. Bunun doğal olduğunu ve kişiliğinin bir parçası olduğunu kabul edersen o tedirginlik duygunu avantaja çevirebilirsin. Bir şeyin olacağını bekliyorsan üzerindeki olumsuz etkisi azalır.

5. GÖLGENİ PAYLAŞ

Kendi gölgeni başkalarıyla paylaşmak, onunla başa çıkmak ve onu anlamak için önemli bir adımdır. Bu sana huzur ve kabullenilme hissi verebilir. 

Kötü yanlarını ve gizlediğin iç duygularını bir arkadaşınla, ailenle veya profesyonel bir terapistle konuşarak paylaşman seni rahatlatacaktır. Örneğin aşırı bir kıskançlık duygun varsa ve bu seni rahatsız ediyorsa bunu saklamak veya öyle değilmiş gibi davranmak yerine paylaşman bu duygunun etkisini azaltacaktır. Aynen havalandırılan bir odadan pis kokuların çıkması gibi düşün. Zihnini ne kadar havalandırırsan içindeki kötü kokular o kadar hafifler.

Evet dostum tavsiyelerim bunlar.

Kişisel gelişim ve sosyal psikolojiyle alakalı konular ilgini çekiyorsa kanalımdaki tonlarca video seni bekler. Buyrunuz kanal burada


Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı