Ana içeriğe atla

YENİ YILDA HAYATINIZI DEĞİŞTİREBİLMENİZ İÇİN 7 TAVSİYE.


Sevgili dostlar,

Sorduğunuz zaman bir çok insan hayatında değişim ister. Özellikle yaklaştığımız yılbaşı gibi dönemlerde insanın kendi hayatını sorgulaması ve bir takım değişimlere niyetlenmesi normaldir. Ancak gene bir çok insan değişimden korkar ve çekinir. Bu sebeple değişim planlarının çoğu lafta ve sözde kalır. Bugün sizlerle yeni bir yıla girmemizden hemen önce hayatınızda olumlu değişimler üretebilecek 7 Adet tavsiye paylaşacağım. Bu tavsiyelerimin hepsi de psikoloji ve Algı Yönetimi Prensiplerine dayandığı için bir kaçını bile yerine getirebilirseniz hayatınızda önemli değişimlere yol açabilecektir.

1) Tam olarak hayatınızda neyi değiştirmek istediğinizi belirleyin ve iyice anlayın. Okçu görmediği hedefi vuramaz. Hayatımı değiştirmek istiyorum lafının çok önemi yoktur. Hayatınızda neleri değiştirmek istediğinizi tam olarak belirlemeniz lazımdır. Önce “NEDEN değişim istiyorum ?” sorusunun cevabını bulun. Sizi siz yapan değerleriniz nelerdir ve sizin için hayatta gerçekten neler önemlidir bunları iyice anlayın. Çünkü ancak hedefleriniz değerlerinizle uyum içindeyse o hedeflere ulaşma şansınız vardır.

2) Olumsuz düşüncelerin hayatınızdaki etkisini azaltın. Bunu söylemek kolaydır ama yapmak zordur ancak şunu bilin ki patlamış bir kanalizasyonun üzerine kurulmuş bir evin içi mis gibi kokularla dolu olmaz. Çevreniz ve etrafınız birbirinden olumsuz durum ve insanlarla doluysa ve üstelik sizin de iki lafınızdan biri olumsuz sözlerden oluşuyorsa hayatınızın çok olumlu ve neşe dolu olmasını beklemeyin. Bu durumdan kurtulmak için "tamam bundan sonra çok olumlu bir insan olacağım" kararını vermeniz de yetmez. Bu kararınızı eylemlerle desteklemeniz gerekir. Bir kere hayatınızdaki her şey için şükür etmesini öğrenin çünkü şükretmeyen ve sürekli her şeyden şikayet eden bir insanın mutlu olması zordur. Bol bol gülün ve özellikle de kendinize gülmeyi öğrenin. Her şeyi ama özellikle kendinizi çok ciddiye almak mutsuzluğun formülüdür. Sürekli kendinizle ilgilenmeyin biraz da etrafınıza yardımcı olmaya çalışın. Düşünce biçiminizi değiştirin ve her gördüğünüz gülde diken aramaktan vazgeçin. Etrafınızı olumlu ve neşeli insanlarla doldurun. Sürekli ağlayan, şikâyet eden ve karamsar insanlara yol verin hayatınızdan çekip gitsinler. Hayatınızdaki sorunlara şikayetçi bir tavırla değil olumlu ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşın. Bir de ne olur artık sürekli mazlum ve kurban rolü oynamaktan vazgeçin ve hayatınızın sorumluluğunu üstünüze alın. Sorunlarınız için başkalarını suçlayıp durarak hiç bir yere varamazsınız.

3) Spor yapın ve hareket edin. Bir çok fiziksel ve psikolojik sorununuzun ana kaynağı yeterince hareket etmemektir. Hayatınızda daha aktif olmaya başladığınız anda otomatik olarak daha olumlu ve canlı bir insan olacaksınız. Bu konuda yapılmış binlerce bilimsel araştırmanın hepsinin de ana fikri şudur. "Patates gibi oturmaktan vazgeç ve nasıl olursa olsun hareket et." Hangi sporu yapacağınız size kalmış ama düzenli spor yaptığınız zaman stres seviyeniz düşecek ve beyninizdeki mutluluk hormonları artacak. Bu artık iki artı iki dört eder derecesinde bilimsel olarak kanıtlandı.

4) Duyarlı ve faydalı bir insan olun. Diğer insanlara yaptığınız iyi ve faydalı eylemler sizin zaman içinde daha mutlu ve olumlu bir insan olmanıza sebep olacaktır. Bunların çok büyük şeyler olmasına gerek yok. Bir arkadaşınıza çay ısmarlayın, bir iş için gittiğiniz yerdeki görevlilere gülümseyin, uzun zamandır görmediğiniz bir akrabanızı ziyaret edin. Kısacası etrafınıza ne kadar olumlu katkıda bulunursanız alacağınız olumlu geri dönüşler de o kadar faydalı olacaktır. Kaba saba, sadece kendi çıkarını düşünen bir insanın hayatında olumlu bir değişim üretmeye enerjisi olmaz. Kısa vadede bir şeyler başarıyor gözükür ama uzun vadede motoru durmuş bir uçak gibi tepe üstü yere çakılır.

5) Aile ve arkadaşlarınıza önem verin. Zor ve stresli zamanlarda etrafında destekleyici bir aile ve dost çevresi olan insanların psikolojik dirençleri çok daha fazla olur. Çünkü aileniz ve arkadaşlarınız sizin kendinizi değerli hissetmenizi sağlarlar ve bu duygu başka alanlarda yaşadığınız zor zamanları aşmanızda size büyük destek verir. Benim diğer insanlara ihtiyacım yok tavrına sahip bir insanın, hayatın fırtınalı denizlerinde gemisini uzun süre yüzdürmesi mümkün değildir.

6) Hayatınızda gereksiz ve size yük olan her şeyi atın. Temel değerlerinizi belirledikten sonra bunlara uymayan ve sizi olumsuz etkileyen her şeyi ve herkesi hayatınızdan çıkarmaya çalışın. Basitleşin ve Sadeleşin. Dikkatinizi dağıtan ve enerjinizi emen ne kadar fazla şeyi hayatınızdan çıkarabilirseniz hedeflerinize o kadar daha iyi odaklanabilirsiniz. Eğer hedefiniz bir dağın zirvesine çıkmaksa önce sırtınızdaki çantanın içinde size ağırlık yapan ve ihtiyacınız olmayan her şeyi çıkarıp atmanız lazımdır ki o zirveye ulaşabilesiniz. Bunu yapmazsanız kısa zamanda nefesiniz kesilir ve dağın tepesine çıkan yolların birinde yere yığılıp kalırsınız.

7) Kendinize çok büyük hedefler koyduktan sonra bir anda oralara ulaşmaya çalışmayın. Yürümeyi nasıl öğrendiniz hatırlayın. Önce süründünüz, sonra emeklediniz sonra da düşüp kalkarak ayakta durmaya çalıştınız. Doğar doğmaz hemen kalkıp koşmaya başlamadınız. Okumayı nasıl öğrendiniz bir düşünün. Önce harfleri, sonra heceleri sonra da kelimeleri okumayı söktünüz.Bunun arkasından cümleler ve paragraflar geldi. İlkokula başlar başlamaz önünüze iki yüz sayfalık bir roman çekip okumaya girişmediniz. Aynı şekilde hedeflerinize doğru küçük adımlarla ilerleyin. Bir çok insanın hedeflerine ulaşamaması ve yarı yolda vazgeçmelerinin sebebi önce emeklemeden hemen koşmaya çalışmalarıdır.

Herkese son derece mutlu,sağlıklı ve güzel bir 2018 yılı dilerim. Umarım 2018 yılı kendinize yeni hedefler koyduğunuz ve onlara doğru ilerlediğiniz harika bir yıl olur.

Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru
www.serdarkuru.com

Koçluk, Eğitim ve Danışmanlık talepleriniz için aşağıdaki e-posta adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

serdarkuru1975@hotmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni