Ana içeriğe atla

MUTLU OLMAK İÇİN VAZGEÇMEN GEREKEN 15 ŞEY.


Sevgili Dostum,

Roma İmparatorlarından aynı zamanda Stoacı bir filozof da olan Marcus Aurelius yüzlerce yıl önce "Hayatınızdaki mutluluk düşüncelerinizin kalitesine bağlıdır" tespitinde bulunmuştur. 

Mutlu olmak için neler yapman gerektiği konusunda bir çok kitap ve yazı bulabilirsin ancak ben bu yazıda mutlu olmak için yapmaman ve vazgeçmen gereken şeyler üzerinde durmak istiyorum.

Bu yazıyı dikkatlice okur ve burada vazgeçmeni istediğim şeylerden en azından bir kaç tanesini hayatından çıkarmayı becerebilirsen yaşam hakkındaki olumsuz algın değişerek daha olumlu ve mutlu bir yaşamın kapısını arayabilirsin. 

Bunları yapamam dersen en azından bir kaç kere üst üste okumanı istiyorum. Buna da üşenirim diyorsan en azından bu yazıyı arkadaşlarına paylaş çünkü bu basit hareketinin bile kimin hayatını değiştireceğini  bilemezsin. Bunu da yapamam diyorsan sana söylenecek pek bir şey yok.

Hadi başlayalım bakalım yapmaman ve hayatından çıkarman gereken şeylere.

1) Her zaman haklı olmaya çalışmaktan vazgeç. 

Hayatı çok fazla kontrol edemezsin bırak bazen de seni haksız bilsinler çünkü sürekli haklı ve doğru gözükmeye çalışarak oluşturduğun stres vücudunu asit gibi kemiriyor.

2) Etrafındaki her şeyi kontrol etmeye çalışmaktan vazgeç.

Sen elinden geleni yap ve sonra sakince yaşamına devam et. Bilardo oyununda vuruşunu yaptıktan sonra sinir stres içinde küfrederek topu kontrol edemezsin. En iyi atışını yap ve oyunun keyfini çıkar.

3) Başkalarını sürekli suçlamaktan vazgeç.

Sabahtan akşama kadar aileni,başka insanları,ülkeni ve medyada izleyip üzerinde etki etme gücün olmayan binlerce olayı suçlamak sana hiç bir şey kazandırmaz. Sürekli çevrelerini suçlamak ezik ve kaybeden insanların alışkanlığıdır. Başarılı insanlar sağı solu suçlamakla vakit kaybetmez ve yapmaları gerekeni sessizce yapmaya devam ederler. Yağmurun altında bulutlara küfür ederek ıslanacağına bir şemsiye edin ve yağmurun altında işine devam et.

4) Kendi kendini kötüleyip eziklenmekten vazgeç.

Her gün sürekli kendi kendine ne kadar beceriksiz,şanssız,bahtsız,salak ve aptal olduğunu tekrarlaman durumunu düzeltmeyeceği gibi saydığın sıfatları hak etmeni de sağlar. Kendine iyi davran,yetenek ve başarılarınla gurur duy. Üstesinden gelmen gereken bir engelle karşılaştığın zaman içinden "ben bunu aşamam" demek yerine "bu engeli aşacak gücüm olduğuna inanıyorum" dersen dünya yıkılmaz ve o engeli gerçekten aşacak gücü de bulursun.

5) Kendini kısıtlayan inançlarından vazgeç.

Dünyanın en zeki insanı bile kendinin "kalın kafalı" olduğuna inanır ve bunu sürekli tekrarlarsa gerçekten kalın kafalı bir insana dönüşür. Seni kısıtlayan kendi hakkındaki her tür inancını çöpe at ve seni büyüten inançlar oluşturup onlara sarıl. İnsanların başarısını belirleyen somut şartlar değil onların kendileri hakkındaki inançlarıdır.

6) Her şeyi eleştirmekten vazgeç

Her şeyi eleştirmen senin akıllı olduğunu falan göstermez. Tam tersine kendileri hiç bir şey üretmeden etraflarında bir şeyler yapmaya çalışan insanları acımasızca eleştirenler su katılmamış salaklardır. Bunlar hem korkak hem de tembel oldukları için hayatta bir taşı bir taşın üstüne koymayı bile beceremezler ancak iş eleştiriye gelince her şeyin uzmanı kesilirler. Bu tip insanlardan sakın olma ve bu tip insanları mümkünse çevrenden uzaklaştır.

7) Başkalarını etkilemeye uğraşmaktan vazgeç

Hayatını başkalarına iyi gözükeceğim ve onların beğenisini alacağım diye yaşama. Sen doğru bildiğini elinden gelen en iyi şekilde yapmaya çalış bu yeterli. Başkaların senin yaptıklarını beğenmesi,alkışlaması veya tebrik etmesi umrunda olmasın. Eğer yaptıkların seni mutlu ediyorsa başkalarının seni şakşaklaması veya yermesi çok da önemli değildir. İşin ilginci insanları etkilemeye çalıştıkça önemsiz olur ama bunun tam tersini yaparsan değere binersin.

8) Değişime direnmekten vazgeç.

Dünya her an değişir ve sen istesen de istemesen de buna ayak uydurursun. Bunu isteyerek ve bilinçli yaparsan lüks ve rahat "değişim treninin" içinde güzel bir yolculuk yaparsın. Eğer değişime direnirsen aynı "değişim treni" seni altına alır ve sürükleye sürükleye kan revan içinde götürür.Değişime direnmek ve hep beton gibi aynı kalmak meziyet değil aptallıktır bunu bil.

9) İnsanları yargılamaktan ve etiketlemekten vazgeç.

Başka insanlar hakkında hiç bir bilgin olmadığı halde sırf kafandaki bir kaç şablona güvenip onları daha ağızlarını bile açmadan yaftalamak sana mutluluk getirmez. Başka bir insan sırf senin gibi düşünüp inanmıyor diye kötü bir insan olmak zorunda değildir,belki de işin gerçeği sen onun yanında çok değersiz bile olabilirsin.İnsanlarla konuş,onları dinle ve anlamaya çalış.

10) Korkularının seni yönetmesine izin vermekten vazgeç.

Sürekli korkarak bir köşeye sıkışmış fare gibi titreye titreye yaşamdan kaçmayı bırak artık.Korkuların sadece kafanda gelecekle alakalı kurduğun senaryolardan ve görüntülerden ibaret. Kafanda kurduğun korkunç hayallerin seni yönetmesine bir son ver. Her türlü korkunun üzerine gidebilecek cesaret sende var,sadece bunu kabul etmek istemiyorsun.

11) Bahane üretmekten vazgeç.

Yapamam ve edemem dediğin bir çok şeyin bahaneden başka bir şey olmadığını kabullen. Bir şeyi yapmayı gerçekten isteyen bir insan o şeyi yapacak yolları ve imkanları mutlaka bulur. Bir şeyi yapamıyorsan bu tembelliğinden ve korkaklığından ürettiğin sahte bahanelerin sonucudur. En sevdiğin dizinin koca sezonunu bir günde izlerken gözün hiç yorulmaz ama iki satır kitap oku desek ya gözün yorulur ya başın ağrır. Son model bir telefona dört bin lirayı gözü kapalı sayarsın ancak hayatını değiştirebilecek bir eğitime gel desek iki yüz lira vermek sana fazla gelir. Hadi ordan..

12) Her şeyden şikayet etmekten vazgeç.

Koca bir şikayet kültürünün içine doğdun haklısın. Etrafında hiç bir şey yapmaya çalışmayan ama her şeyden şikayet eden koca koca insanlarla büyüdün ama onlara uymak zorunda değilsin. Dünya senin etrafında dönmüyor ve tabi ki zorluklar olacak,burası cennet falan değil. İnsanların seni anlamadığından şikayet edeceğine,kendimi nasıl daha iyi anlatırım diye kafanı yor. Önüne konan yemeği beğenmiyorsan kalk kendin daha iyisini yap.Kısacası bebek gibi ağlayıp şikayet etmen hiç bir sorununu çözmez çünkü ancak harekete geçen insanlar kazanır bu hayatta.

13) Geçmişe tutunmaktan vazgeç.

Geçmiş geçmişte kaldı. Kafandaki görüntülerden başka bir şey değil. Sürekli benim başıma bunlar geldi,şöyle haksızlığa uğradım böyle başarısız oldum gibisinden söylediğin geçmiş türküleri kimsenin umurunda değil. Şu ana ve geleceğe odaklan. Maçın ilk yarısı yediği iki golü sürekli düşünen takım ikinci yarı beş gol daha yer. Ancak ilk yarıyı unutup sahaya sanki maça yeni başlıyormuş gibi çıkan takım o maçı kendisi beş gol atarak kazanabilir.

14) Bir şeylere çok bağlanmaktan vazgeç.

Dedim ya her şey değişir,biter ve yeniden başlar. Mala,makama ve insanlara çok bağlanma. Bunu yapamazsan hayatının üzüntüler ve hayal kırıklıklarıyla geçeceği kesindir. Güzel bir dondurmayı yedikten sonra o dondurmanın arkasından ağlamak nasıl bir saçmalıksa bu dünyadaki geçici şeylere de çok bağlanmak aynı şeydir.

15) Başkalarının beklentilerine göre yaşamaktan vazgeç.

Etrafındaki herkes sana nasihat verir (bak ben bile veriyorum). Herkesi mutlu etmeye çalışıp onların beklentilerine göre hayatını yaşamaya çalışırsan mahvolursun. Bir atın dizginlerini elli kişi tutar ve hepsi de ayrı yönlere çekmeye çalışırsa o at ölür. Hayatta kendini bil,değerlerini farket ve kendi hedeflerin doğrultusunda doğru olduğuna inandığın şekilde yaşa. İşte sana mutluluğun en kısa formülü.

Umuyorum burada saydığım maddelerden en azından bir kaç tanesini hayatından çıkarmayı başarırsın.Daha mutlu ve kendine ait tatminkar bir hayat yolundaki çabalarında sana başarılar dilerim.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
Eğitmen-Koç (ACC)-Yazar.
www.serdarkuru.com
https://www.facebook.com/algiyonetimi/

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni